Elképesztő tervek: ma akár úgy is kinézhetne a Balaton, mint Dubai

50 évvel ezelőtt merészen terveztek a mérnökök.

A Balaton a hazai nyári turizmus legfőbb vonzereje, nem csak a magyaroknak, hanem rengeteg külföldi is itt tölti a szabadságát.

Már a ’70-es években is látható volt, hogy az idegenforgalom egyre nagyobb mértékeket ölt, a szakemberek ezért attól tartottak, hogy a szállodaépítések ellenére a Balatonpart egyszerűen telítődik és nem tudja kielégíteni a strandolni vágyók igényeit.

Így merülhetett fel Jeges Károly és Máté Kálmán vízmérnökök fejében az az ötlet, hogy a tó befogadóképességének növeléséhez a partszakasz hosszát is meg kell növelni. Ezt pedig mesterségesen létrehozott, farkasfogszerű félszigetekkel és öblökkel lehetne elérni. Kétféle elképzelésük is volt, az egyik szerint egyenlő szárú háromszög, a másik szerint téglalap alakú félszigeteket képeztek volna, ezzel másfélszeresére növelhették volna a partszakasz hosszát.

A szigetek hosszát néhány száz méterre tervezték, szélességüket 200 méterre, így a partjukon kétoldalt elfért volna egy-egy villasor.

Sőt, ez még nem minden, azt gondolták ki, hogy szigeteket is létrehozhatnának a tó közepén, amelyek még különlegesebb – és drágább – nyaralóhelyeket jelenthettek volna.

A tervezők hittek az ötletükben, több helyre is küldözgették a javaslataikat, de valószínűleg kormányzati szinten soha nem foglalkoztak érdemben a terveikkel.

Forrás: Onlinebalaton, Tó retro