Mennyi magyar él valójában Angliában?

Friss adatok.

Kevesebb, mint százezer. Legalábbis ezt állítja a brit statisztikai hivatal (ONS), ami a múlt héten tette közzé az ország népességére, így a bevándorlók számára is vonatkozó tavalyi adatokat.

Ezek szerint 2017 végén 98 ezer magyar állampolgár élt az Egyesült királyságban, ami azonban kevésnek tűnik. Vajon a brit statisztikusok tévednek, vagy azok, akik szerint London a második legnagyobb magyar város?

A brit statisztikákban megjelent számok évek óta alacsonyabbak, mint a hazai becslések arról, hány magyar él Nagy-Britanniában – figyelmeztet a Portfolio. A magyar gazdasági lap 250 ezerre teszi az angliai magyarok számát.

Az alacsonynak tűnő szám hátterében több ok is állhat:

  • nincs olyan ország, ahol évente tartanának népszámlálást – ez alól Nagy-Britannia sem kivétel, itt utoljára 2011-ben volt és tízévente ismétlődik, a köztes időben pedig becslések alapján közölnek adatokat;
  • a külföldiek számát a munkaerőpiaci felmérések alapján becsülik a brit statisztikusok, így ebben nincsenek benne a szüleik nélkül ott tanuló diákok, vagy azok, akik nem bejelentett háztartásban élnek;
  • azokat sem észleli ez a becslés, akik feketén vállalnak be nem jelentett munkát, vagy azokat, akik ott élnek, de nem dolgoznak.

Érdekesen alakult a kint született magyar gyerekek száma is. A britek szerint összesen 7 ezren voltak 2017-ben, háromezerrel többen, mint egy évvel korábban. Ez azonban óriási termékenységi rátát jelentene, konkrétan a magyarországi háromszorosát, ahol 300-400 ezer emberre jut ugyanennyi születés. A megoldás itt is a becsléssel járó bizonytalanság: a statisztikusok szerint a szórás plusz-mínusz 4000 fő is lehet a hétezerhez képest.

Tehát továbbra sem lehet pontosan meghatározni az angliai magyarok számát, biztosat legfeljebb a következő nagy-britanniai népszámlálás, 2021 márciusa után tudhatunk majd.

Kiemelt kép: Thinkstock