Ipari hangulat a lakásban: a loft stílus

Nagy, egybefüggő terek, magas mennyezet, ipari hangulatú kiegészítők, tégla és fém házassága – ilyen a loft hangulat. A loftok leginkább régi, korábban ipari célokra használt épületek, raktárak lakóépületté alakított, modern változatát jelentették. Ma már új lakások is épülnek ennek a stílusnak a jegyében. Mik a meghatározó stílusjegyei?

Nagyvonalú térkialakítás

A loft stílus alapvető meghatározója. A terek nem a hagyományos lakások felosztására emlékeztetnek: sokkal inkább raktárak, üzemek belvilágát idézik. A helyiségek a valóságosnál nagyobbnak, szellősebbnek tűnnek. A tér funkció szerinti felosztása általában nem falakkal, hanem bútorokkal valósul meg.

Lépcsők

A magas teret időnként érdemes megosztani, ha a praktikum úgy diktálja. A felső részbe vezető lépcső is legyen stílusos: fém csigalépcső illik ide leginkább, és ez vesz el a legkevesebbet a térből is.

Falak

A leggyakrabban nyers téglafalakkal találkozhatunk a loftlakásokban, melyek az épület eredeti funkciójára emlékeztetnek. A csempeburkolatot igénylő helyiségekben cementlapot, semleges színű metrócsempét érdemes tervezni, de használhatunk ezekre a helyekre rendhagyó módon drótüveget is.

Ajtók és ablakok

Nagy szerepet játszanak az összkép harmonikus kialakításában a nagy méretű ablakok. A loftlakások rengeteg természetes fényt igényelnek. Klasszikus, oldalra elhúzható pajtaajtók illenek hozzá.

Bútorok

A loftlakásokban a bútorok egyben a térelválasztó szerepét is játsszák, emiatt olyanokat válasszunk, melyeket térbe helyezhetünk.

Világítás

A megfelelő világítás sokat igazíthat az összképen. A magas belmagasság megengedi, hogy játsszunk a lámpazsinórok hosszával.