Ennyi nyugdíjat kaphatsz, ha Angliában dolgoztál

Mivel sok magyart érint már a kérdés, utánajártunk.

Tisztázzuk a legelején: 159 font (~58 ezer forint), hetente. Ez persze csak az alapnyugdíj, ettől lehet eltérés lefelé és felfelé is. Hogy pontosan mennyi lesz az összeg, az több tényezőtől függ: az aktív kori fizetés mértéke, esetleges magánnyugdíjpénztári megtakarítások, más országban befizetett társadalombiztosítás… stb.

A végül megítélt összeget ugyanakkor a világon bárhol felveheted, de több feltételt is teljesítened kell:
• Angliában kellett, hogy dolgozz, és legalább 35 éven keresztül kellett fizetned a társadalombiztosítási hozzájárulást (ebbe persze beleszámítható más munkaviszony pl. uniós államokban vagy olyan államban, amivel van erre vonatkozó megállapodása azt angol államnak);
• el kell érni a nyugdíjkorhatárt (ez jelenleg az 1962 után születettek esetében 67, az 1978 után születettek esetében 68 éves kort jelent férfi és nő esetében egyaránt).

Arra azonban oda kell figyelni, hogy a nyugdíjat nem adják automatikusan – figyelmeztet a témát alaposan körbejáró Hungliaonline. Ha valaki betölti a kort, csak egy levelet kap a teendőkkel.

Ha valaki nyugdíjas kora idején már nincs NagyBritanniában (mert pl. hazaköltözött), három dolgot tehet:
• megkeresi annak az országnak a nyugdíjhivatalát, ahol épp tartózkodik és dolgozik,
• vagy annak az országnak a nyugdíjhivatalát ahol utoljára dolgozott,
• vagy az International Pension Centerhez fordul, hogy hozzájuthasson a járulékhoz.

A briteknél adóköteles a nyugdíj is, ennek mértéke több tényezőtől is függ (mekkora volt az aktív jövedelme, megvan-e az illető brit állampolgársága), de ha olyan országban vesszük fel, ahol nem adóztatják, akkor mienk lehet a bruttó összeg.

Ha netalán már közel állunk a nyugdíjkorhatárhoz, de nincs meg a 35 éves munkaviszonyunk, viszont legalább 29 évet tudunk igazolni, akkor van arra lehetőségünk, hogy egy összegben fizessünk be hat év (vagy a hiányzó évek) tb-jét, és elmenjünk nyugdíjba a megfelelő időben.