Magyar beszámolók a pokoli görög tűzvészről

Volt, aki nem tudta, hogy biztonságban van-e a kislánya.

Drámai tűzvész darálta le Görögország nyugat-attikai régióját, Mati üdülőtelepet és környékét. Legalább 74-en meghaltak és 150-en megsérültek. A lángok teljesen körbezárták Matit, sokan a tengerbe menekültek. A helyi hatóságok drónnal pásztázzák a környéket, mivel szándékos gyújtogatásra gyanakodnak.

A parti őrség és a nyaralók több mint 700 embert mentettek ki csónakokban a vízből. Voltak, akik a tengerben megmenekültek, ám nem mindenki jutott el odáig, voltak, akik az autópályán menekülés közben égtek halálra.

Egy  kint lévő magyar családnak hamar rémálommá vált a nyaralása. Kinetába indultak kocsival, mikor az Olimpia Odos autópálya elején rekedtek az éjszaka közepén. A tűz miatt lehúzódtak egy fizetőkapunál, ahogy a többi autós is tette, ez menthette meg az életüket. Később visszajutottak a szállásra, ahol az egyik vendég azt mondta nekik, hogy akik a tűz miatt csapdába kerültek, őket a tengerbe terelték, és onnan mentették ki őket. A tengerpart teljesen leégett.

A pokollá változott görög autópálya

Κινέτα 23/07/2018

Βίντεο από την Εθνική Οδό στο ύψος της Κινέτας, του Γιάννη Λαμπρόπουλου. Αποφύγετε να κινηθείτε προς την περιοχή.

Közzétette: Meteo Gr – 2018. július 23., hétfő

A 22 éves Györgypál Levente édesanyjával nyaral Athénban, és elmondta:

“Az erdőtűzzel kapcsolatos hírek rettenetesen letörték a görögöket, hiszen ekkora katasztrófára már rég volt példa az országban – kezdte Levente, aki először esőfelhőnek hitte a hatalmas, Athén felett is terjengő füstöt. Az egyik görög-magyar ismerősöm közvetlenül is érintett az ügyben, neki például a 12 éves lánya épp Attikában volt a tűz elterjedésekor. Rögtön kocsiba is ült, hogy megbizonyosodjon arról, a gyermek jól van.”

A külügyi tárca információi szerint a férfi kétségbeesetten fordult a magyar nagykövetséghez segítségért, így a kirendeltség egyik munkatársa végül elvitte az érintett helyszínre az aggódó édesapát, ahol kiderült: gyermekének nem esett baja.

A kinti magyar konzulátus ezt tanácsolja:

“Kérjük, hogy a Görögországban nyaraló magyar honfitársaink az elkövetkező napokban kerüljék el a következő települések környékét: Rafina, Mati, Nea Voucasz, Nea Makri. Amennyiben a szállásuk közelében erdőtűz alakulna ki, kövessék a szállásadó által javasolt evakuálási tervet, valamint a katasztrófavédelem utasításait.”

Forrás: blikk