Illóolajokkal a kerti kártevők ellen!

Igen, jól olvasod.

Az illóolajok jótékony hatását mindenki ismeri, ha stresszoldásról, hangulatjavításról, vagy éppen ellazulásról van szó. Ám az illóolajok a kertben is megállják a helyüket, segítségükkel távol tarthatjuk a kártevőket.

Az illóolajokat az aromaterápia során használják, leginkább a légtérbe porlasztva, illatos fürdőkhöz, masszázsokhoz, de a natúr kozmetikumok összetevőiként is ismeretesek. Ám jó tudni, hogy az illóolajokat a kertben is használhatjuk, növényeink védelmében a kártevők, a különféle betegségek ellen. Segítségükkel kikerülhetjük a vegyszerekkel, toxikus anyagokkal való permetezést, sőt még a finom illat is garantált.

Mivel az illóolajok nem oldódnak vízben, éppen ezért szükség van egy olyan anyagra, mely mind az illóolajjal, mind a vízzel jól keveredik. Ezen ismérvnek tökéletesen megfelel a mosogatószer. Kb. egy mogyorónyi mennyiségre van szükség 20 csepp illóolaj feloldásához, melyhez azután már csak vizet és egy kiskanál agyagot keverünk, és máris készen van az illatos permetszerünk.

Az agyagra azért van szükség, mert az magához vonzza az illóolajokat, és a kész permetszer nem folyik majd le levelekről, illetve a kártevőkről. Egy fél kiskanálnyi agyagot kell elkeveri a mogyorónyi mosogatószerhez, illetve a 20 csepp illóolajhoz, végül az egy liter vízhez.

DIY permetezőszer levéltetvek ellen:

-egy mogyorónyi mosogatószer

-egy kiskanál fehér vagy zöld agyag

-20 csepp illóolaj (fahéj, szegfűszeg, teafa, grapefruit, borsmenta, citronella)

-1 liter víz

A permetezést mindig zárt ruhában, szemüvegben végezzük, hogy a permetszer ne szálljon rá a bőrünkre, szemünkbe, szánkba, és ne irritálja azt. Érdemes a növényeket naponta kétszer, hajnalban és alkonyatkor permetezni, amikor még nem erős a nap. Végül, de nem utolsó sorban ezt a permetszert használhatjuk megelőzésre is, heti egy két alkalommal.

forrás:

www.aromatika.hu

https://www.femmeactuelle.fr/jardin/jardinage-les-conseils/comment-utiliser-huiles-essentielles-jardin-27697