Elégedetlenek a lemaradó szlovákiai régiók magyarjai

Lassú a munkahelyteremtés és magas a munkanélküliség.

Lassú a munkahelyteremtés és magas a munkanélküliség a szlovákiai magyarok nagy része szerint. Még úgy is elégedetlenek a munkanélküliséggel, hogy annak értéke országos szinten évtizedek óta nem volt ilyen alacsony – derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amit a szlovákiai magyarok körében végeztek öt dél-szlovákiai megyében az Új Szó magyar nyelvű helyi lap megbízására.

A felmérés során arra kérték az embereket, hogy válasszák ki a szerintük legégetőbb három problémát a felsorolt 18 közül, és válaszoljanak arra a kérdésre is, hogy inkább jó vagy rossz irányba mennek a dolgok abban a térségben, ahol élnek.

Összességében 58 százalékuk szerint mennek rossz, míg 37 százalék szerint mennek inkább jó irányba dolgok.  A problémák közül az első három helyen a munkanélküliség, illetve munkahelyteremtés mellett  az alacsony életszínvonal és az egészégügy rossz állapota állt.

Az utak és közlekedés, a romakérdés és az oktatás ügye csak ezek után következett, míg a legkevésbé fontos problémának a menekülteket, a kivándorlást, a családok támogatását és a nyugdíjasok helyzetét tartották.

A helyzetet jól jellemzi, hogy az emberek közérzetére még a pozitív hírek sincsenek jó hatással: hiába hallanak arról, hogy növekszik a gazdaság, csökken a munkanélküliség, emelkednek a bérek, ha saját tapasztalataik ellentmondanak ennek: a munkahelyükön, a pénztárcájukon, a családi kasszán sem érzik ezt.

Ennek oka a régiók közötti különbségekben keresendő.  Miközben Pozsony és Nagyszombat megyében a munkanélküliséget a megkérdezettek 38 százaléka tartja fő problémának, Kassa megyében 68, Besztercebánya megyében pedig már 78 százalékuk.

Kövess minket a Facebookon is:
Címkék: