Ez a 10 legkoszosabb hely a lakásodban

Igen, még akkor is, ha szoktál takarítani.

Van, aki takarításmániás, naponta többször előveszi a porszívót, felmos, törölget, sikál-súrol és van, aki khmm… megvárja, hogy legyen ideje leszállni a pornak a bútoroknak. A követendő példa valahol a kettő között van, ha azt az elvet valljuk, hogy a lakás van értünk és nem fordítva. De talán a már-már kényszeres takarítóknál is vannak olyan pontok a lakásban, melyeket kevésbé ér a törölgetőrongy.

Melyek ezek?

  1. Mennyezeti ventilátor

Ez az, aminek a tetejét nem látjuk, szépen le is tud szállni rá a por, ha pedig beindítjuk, akkor gyönyörűen szétteríti a szobában. Érdemes havonta átmenni rajta nedves törlőkendővel.

  1. Szegélyléc

Bár szem előtt van, de sokszor elfeledkezünk róla, bezzeg a por nem…

  1. Zuhanyfej

Azt gondolnánk, a víz megtisztítja, de valójában hemzseghetnek rajta a mikrobaktériumok. Ezek elpusztítására vessünk be például ecetet.

  1. Mosógép

A ruhákból kijövő szöszök megtapadhatnak a mosógép eldugottabb részeiben (pl. gumitömítések), ami aztán jó táptalajt ad a párás környezetet kedvelő baktériumoknak.

  1. Mosogatógép

Itt is nagyjából az a helyzet, mint a mosógépnél, de pluszban a zsíros ételmaradékok további problémákat – és szagokat – okozhatnak.

  1. Sütőrács

Zsír, ráégett ételmaradék, korom tarkíthatja a tisztának hitt rácsot. Ha öntisztító a sütőd, akkor örülhetsz, ha nem, jöhet egy kis sikálás.

  1. Matrac

A baktériumok, atkák, ágyi poloskák melegágya – szó szerint. Matracvédő huzattal felveheted a harcot ellenük, persze ezt is pár havonta mosni kell.

  1. Szennyestartó

Mivel a koszos ruhákat tároljuk ott, nem meglepő, ha a nem kívánt szagok is megjelennek a tároló körül. Ha textilborítású, azt mossuk ki, ha műanyag, akkor pedig fertőtlenítsük időről-időre.

  1. A hűtőgép hátsó rácsa

Na jó, ez tényleg ritka, hogy szem elé kerül, hiszen a falhoz tolva van a helye a hűtöknek. Az apró rácsok viszont bőségesen begyűjtik a port, néha érdemes elhúzni az egészet és kefével, majd porszívóval átmenni rajta.

  1. Késtartó

Azok a kis rések a fa késtartóban pont elegendőek arra, hogy a por, a morzsák és egyéb, nem odaillő dolgok beleessenek, amibe aztán beleállítjuk a kést is. Érdemes időnként forró vízbe állítani némi zsíroldóval.

Forrás: Dívány