Miért képződik zöldes réteg a tojássárgáján, és meg lehet-e úgy enni?

Megadjuk a választ.

Aki szokott főtt tojást készíteni és nem mindig ugyanolyan körülmények és ugyanannyi idő alatt főzi, az már tapasztalhatta, hogy előfordulhat, hogy a tojás sárgáján egy kinézetre nem túl bizalomgerjesztó, vékony zöldes-szürkés réteg képződik.

Hogy kerül az oda?

Alapvetően akkor fordul elő az elszíneződés, amikor a kelleténél tovább főzzük a tojást.

Jöjjön egy kis kémia! A tojásfehérjében kén található, ez a zöld szín forrása. A főzés során hő hatására a fehérjék térszerkezete átalakul (denaturáció), a kénből hidrogén-szulfid lesz. Ez egy gyúlékony, színtelen, kellemetlen szagú gáz, amely nagy mennyiségben mérgező. Egy tojásnyi azonban semmiféle egészségügyi kockázattal nem jár.

Ha a tojássárgájából kiváló vas reakcióba lép a fehérjében egyre beljebb haladó hidrogén-szulfiddal, akkor a tojásfehérje és sárgája határán vas-szulfid jön létre. Ez a szürkés-zöldes anyag színezi el a tojást, tehát minél tovább főzzük, annál több vas-szulfid keletkezik.

A jelenség másik oka a víz magas vastartalma lehet, de akkor is bekövetkezhet, ha vasból készült serpenyőben tükörtojást sütünk.

Bár nem néz ki túl jól, de semmiféle káros hatása nincs az egészségünkre, nyugodtan fogyaszthatjuk így is a tojást.

Verd fel a tojást már a héjában, nagyon mutatós lesz így a főtt tojásod!

Forrás: Dívány