A kertészkedő nők tényleg hosszabb ideig élnek?

Meglepő eredményre jutott egy harvardi tudósgárda.

A Harvard T.H. Chan School of Public Health által a Brigham and Women’s Hospital közreműködésével végzett kutatásban a szakemberek 8 éven keresztül, több mint 108 ezer nő vizsgálták a növények és a nők várható élettartama közötti összefüggéseket.

Az eredmény magáért beszél:

A legzöldebb környezetben élő nők körében 12 százalékkal alacsonyabb volt a halandóság, mint a növények nélküli otthonokban élő nőknél! És a növény- és kertbarát nők nem csupán tovább éltek, de mentális egészségük is jobb volt!

Hogyan hatnak a növények az egészségre?

Fotó: thinkstock

A kutatás szerint több oka is van annak, hogy miért élnek tovább a kertészkedő és növények közt élők. Egyrészt körükben kevesebb volt a depressziós, jelentősebb volt a társadalmi és fizikai aktivitásuk, és kisebb mértékben érte őket a levegőszennyezés káros hatása.

Mit tegyen, akinek nincs kertje?

Kertes ház hiányában is sokat tehetünk azért, hogy zöld növényekkel vegyük körbe magunkat. Ott a lehetőség, hogy a lakásunkban zöld oázist varázsoljunk szobanövényekkel, de ha rendszeresen sétálunk a közeli parkban, vagy eljárunk kirándulni, azzal is hallatlanul sokat teszünk egészségünkért!

Nézd meg, hogyan segít a széncinege a kertészkedésben!

Forrás: hobbikert