8 rossz szokás, amivel többet ártasz a fogaidnak, mint gondolnád

Ha elkerülöd ezeket, akkor tovább megőrizheted fogaid épségét.

Végtelenül irigyeljük a cápákat a több sorban elhelyezkedő fogaikért. Náluk ugyanis az van, hogy ha az egyik fogukkal történne valami, akkor odanő a helyére egy másik. Mivel nálunk ez nem így működik, mindent meg kell tennünk, hogy sokáig megőrizhessük fogaink épségét. Például kerüld el ezt a 12 fog-romboló szokást!

Cukros, szénsavas üdítők fogyasztása

A fogak legnagyobb ellenségei a cukor és a savasság. A szénsavas, édes üdítőitalok így rögtön két oldalról is támadják a fogzománcot, kerüld el őket nagy ívben!

Túl sok citrom és lime

Szintén a savasság a gond velük, ha túl gyakran fogyasztod ezeket, azzal árthatsz a fogzománcnak. Viszont, mivel egészségesek, megfontolandó a fogyasztásuk. Mellőzésük helyett azt is csinálhatod, hogy a vízbe facsart citromlevet szívószállal iszod meg.

Fotó: freepik

Ne használj gyakran szemcsés fogkrémet!

Az alapos tisztítás miatt időnként moshatsz fogat velük, de ez ne legyen túl gyakori, mivel ledörzsölhetik a fogzománcod!

Túl erős fogmosás

Sose sikáld túl erősen a fogaidat, mert ezzel koptathatod a fogzománcot.

Ne bontogass ki semmit a fogaiddal!

Sokan vannak úgy vele, hogy ha épp nincs semmilyen eszköz kéznél náluk, akkor a fogaikkal bontanak fel zacskókat, netán még a sörösüveget is. Nem javasolt, mert egyszer csak beletörhet a fogad!

Ne rágcsáld a ceruza végét!

Oké, a stresszt segít csökkenteni, de drága ár mindezért egy-két fog, ami előbb-utóbb tönkremegy ebbe.

Cukrok összeroppantása

Cukorkákkal nasizni sem túl jó ötlet, de ha még össze is roppantod őket a fogaiddal, akkor igencsak sokat ártasz a fogaidnak. Válassz cukormentes cukrokat, és várd ki, míg magától elolvadnak a szádban – már ha jót akarsz a fogaidnak.

Fogvédő mellőzése

Szereted az extrém sportokat? Akkor ideje beszerezni egy fogvédőt, mert könnyen enélkül könnyen megsérülhetnek a fogaid.

Láttad már ezt a 12 falrengető fotót orvosoktól és betegektől?

Forrás: filantropikum