Ezt árulja el rólad az, ha 150-nél több Facebook-ismerősöd van

Neked hány van?

A közösségi média előretörésével már rengeteg szociológiai és pszichológiai kutatás figyeli, mi az egészséges és mi a valamilyen szempontból kóros a posztolások, lájkolások, hírfolyam-böngészések és chatelések terén. Egy brit antropológus, Robin Dunbar már régebben megalkotta az úgynevezett Dunbar-számot, ami a Facebook-ismerőseink számával kapcsolatos.

Mi az a Dunbar-szám?

Egyénenként változó, de általánosságban 150-200 közötti ismerőst jelent – azoknak a körét, akikkel tényleges, személyes kapcsolatot tudunk fenntartani, vagyis akik még nem a felszínes, “ismerősök vagyunk, de sose beszélünk”-kategóriába esnek bele.

Máshogy megfogalmazva: nagyjából 150-200 olyan Facebook-ismerősünk van, akivel ha összefutnánk az utcán és az beinvitálna egy kávézóba meginni valamit, akkor nem jönnénk zavarba.

Ennél több ismerőssel nagyjából lehetetlen aktív, személyes kapcsolatot fenntartani, de a pontosabb kép érdekében ezt a kb. 150 ismerőst is különböző csoportokra osztjuk:

A hozzád legközelebb álló ún. “legjobb barátaidból” – akik természetesen családtagok is lehetnek – körülbelül 3-5 van. Utána jön egy eggyel lazább kör, ami kábé 15 embert számol: velük is rendszeresen beszélgetsz, bensőséges a viszonyotok, de nekik már nem mondod el minden bajodat-örömödet. A következő kör nagyjából 50 főig terjed: ők azok, akik legtöbbször a barátaid barátai, szoktad látni őket, lazább kötődés áll fenn köztetek, de korántsem tudtok egymásról mindent. A maradék kb. 100 ember pedig a távoli ismerősök köre, akikkel már csak időnként váltasz pár szót, jellemzően a közös ismerőseitekről.

És ha nekem ennél több van?

Nyugodj meg: jó eséllyel több van. De tény, hogy  Sonia Lupien, a Montreali Egyetem idegtudósa szerint

a több mint 300 Facebook-ismerős és a virtuális világban töltött idő megemeli a kortizolszintedet, vagyis a stressz-szintedet. A hosszútávon fennálló magas kortizolszint pedig az agyad tanulásért és érzelmekért felelős területét, de általánosságban az egészségedet is károsítja.

Szóval az eddig véltekkel ellentétben ha mindössze 100-150, netán még kevesebb Facebook-ismerősöd van, az épphogy nem a lúzerségedre, hanem a kiegyensúlyozott szociális életedre és a stresszmentességedre enged következtetni.

Forrás: femina.hu

Kiemelt kép: Unsplash