5 tipp, ha szeretnéd megfelezni a fizetendő vízdíjat

Mennyi minden másra is el lehetne költeni a rezsidíjat – ha megfogadod ezeket a tanácsokat, egy részét valóban fordíthatod másra ezentúl.

5 tipp, amikkel alaposan lefaraghatsz a vízszámlából, és mivel kevesebb vizet használsz el feleslegesen, szóval még környezetünket is óvod velük:

Fotó: pixabay

Zuhanyozz fürdés helyett!

Egy kádban pancsolás során 100-120 liter vizet is elhasználsz, míg, egy 3 perces zuhanyzás alatt mindössze 40 liter folyik le a lefolyón. Ha arra az időre, amíg beszappanozod magad, elzárod a vizet, ez a 3 perc tökéletesen elegendő lesz egy alapos tisztálkodáshoz.

Szereltess be perlátort!

A perlátor lényege, hogy a kifolyó vizet levegővel keveri össze, így olyan érzetet ad, mintha sok víz zúdulna ránk a zuhanyból vagy a csapból, holott jóval kevesebb, mint eddig. Akár 60-80 százalék vizet is megspórolhatsz vele.

Ne húzz le ennyi ivóvizet a wc-n, mint eddig!

Nem is gondolnád, hogy a háztartásokban felhasznált víz mintegy 20%-a a wc öblítésre megy el. Kár erre az ivóvizet elpazarolni, amikor technikailag megoldható, hogy a kézmosásra elhasznált víz kerüljön a wc tartályba. Ha ezt nem tudod megoldani, az is segíthet, ha egy 2,5 literes palackot megtöltesz vízzel, és beleteszed a wc-tartályba, ennyivel kevesebb víz fog beletöltődni, így minden lehúzásnál ennyit megspórolhatsz.

Ne folyasd a vizet fogmosáskor!

Nem is gondolnád, hogy egyetlen fogmosás alatt akár 8-10 liter vizet is elpazarolhatsz, míg ha fogmosópoharat használsz, akkor 3-4 deciliter is elegendő! Nagyon nem mindegy!

Javíttasd meg a csöpögést!

Egy csöpögő csap miatt akár havi 150 liter vized is elfolyhat a semmire. Inkább fizess ki egy egyszeri szerelési díjat, mint hónapokon át fizess feleslegesen, és pazarold az édesvizünket.

Forrás: life