Ezért fehéredik ki a csoki

Két oka is lehet.

Ha pár hete vagy hónapja vásárolt csokit, bonbont csomagolsz ki, akkor előfordulhat, hogy azt látod, a csoki szürkés-fehéres, fakó felületű a korábbi fényes barnás helyett. Azt gondolnánk, hogy esetleg megromlott, de ez csak egy felületi változás, ami nem befolyásolja a fogyaszthatóságot.

Mitől van ez?

Kétféle oka lehet. Ha túl meleg helyen tároljuk a csokit, vagy csak gyorsan megváltozik a hőmérséklet, akkor kicsapódhat a benne levő zsír (kakaóvaj).

Ha pedig túlzottan párás helyen tároljuk, akkor a nedvesség összegyűlik a csokoládé felszínén, ami reakcióba lépve a cukorral szürkés felületet hoz létre.

Úgy előzhetjük meg, ha szobahőmérsékleten, légmentesen zárható edényben tároljuk.

Ha a kifehéredett felületű csokit felolvasztjuk, majd újra megdermesztjük, akkor eltűnik az elszíneződés.

Emlékszel még a régi idők csokijaira? Neked melyik volt a kedvenced?

Forrás: Kuffer