Fogyni akarsz? Fejlesztenéd a memóriád? Jobban aludnál? Ezeket a színeket válaszd!

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színekkel veszed körül magad.

Nyugi-sorozatunk aktuális részében a színekről és azok hatásairól fogunk érdekességeket elárulni neked. Kutatások bizonyítják, hogy a különböző árnyalatok pszichológiailag hatnak ránk, és érzelmeinket is befolyásolhatják, illetve tolmácsolhatják.

A színterápia

Az alternatív gyógyító megoldások között előkelő helyen szerepel a színterápia fogalma. Már az ősi kultúrákban is felismerték a fény gyógyító erejét, elsőként a napfény jótékony hatását próbálták kihasználni. Mára már a kínai, az egyiptomi, a görög és az indiai gyógyászatban is jelentős szerephez jut a színterápia.

Ha eddig csak pár percet töltöttél el a megfelelő szín kiválasztásával, akkor érdemes több időt szánnod a folyamatra, hiszen nagyban megkönnyítheti életedet egy jó döntés, de a vidámság és a jókedv tartósan is beköltözhet nappalidba, ha a tökéletes színnel veszed körbe magad.

Piros

Sokaknak a szerelem jut eszébe először a piros színről, és ez nem is véletlen, hiszen a szenvedélyt szimbolizálja. A piros erős stimuláló, energizáló hatással bír, és a szempárokat is rögtön magára irányítja. Élettani hatásai sem elhanyagolhatók, hiszen bizonyítottan növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, gyorsabb légzést eredményez.

Emellett növeli az önbizalmat is, szóval egy nehezen induló napon érdemes lehet a tűzpiros mellett letenni a voksunkat, ami a ruhánkat illeti.

Amennyiben szobánkat szeretnénk pirosra pingálni, tartsuk szem előtt, hogy részben kellemesen felmelegíti a helységet, másrészt viszont vibráló hatása miatt hosszútávon nem biztos, hogy ez a nyerő választás.

Zöld

Az egyik leggyakoribb szín a világon. Amikor kilépünk az utcára, egyből megpillantjuk a fákon, vagy éppen a földön a rikító zöld színt. Ha ettől egyből megnyugszunk, az nem a véletlen műve, hiszen nyugtató hatása bizonyított. Az egészséget szimbolizálja, továbbá a béke és a természet színeként is ismert. Enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit, ezért mindenképpen ajánlott használni a zöld színt, a stresszes napokban is. Egy elegáns zöld szettben biztosan sikeresek leszünk a társaságban, de otthon is bátran használjuk a zöld színt, hiszen nyugalmat teremt körülöttünk.

Kék

Nem véletlenül számít a legkedveltebb színnek a kék. Minden pillanatban ott van velünk, elég csak az égre pillantanunk, de a tengerparton is dominál. A zölddel egyetemben békét és nyugalmat áraszt magából, aminek köszönhetően kellően harmonikus hangulatot teremt. Nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a szervezetünkben, ezért az egyik leggyakrabban választott hálószobai színként is ismert. A nyugodt alvást tehát kékkel érdemes előidézni.

Nem elhanyagolható az sem, hogy a kék hatására csökken étvágyunk, szóval fogyókúránkat is segítheti, ha kékkel vagyunk körülvéve.

Sárga

Mint már említettük, a sárga a boldogság színe. Elég csak a napra gondolni, ami hatalmas örömet szerez előbukkanásával egy borongósabb időszakban. A sárga melegséget, energiát áraszt, továbbá optimizmust is sugall. Elősegíti a gördülékeny kommunikációt, szóval nagyon jó ellenszer akkor, amikor magunkba fordulunk.

A sárga stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat, nem mellesleg aktivizálja a memóriát.

Egy kellemes sárga nappaliban melegség járja át a teret, és attól sem kell tartanunk, hogy perceken belül stresszessé válunk.

Szürke

A szürke az értelem és a bölcsesség színe. Ha ruhánk esetében tesszük le mellette a voksunkat, biztosan kifinomultságot és előkelőséget fogunk sugározni a külvilág felé. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a pesszimizmus és a melankólia egyik legmeghatározóbb színe is. Gyakran unalmat is sugallhat, az esetek nagy többségében viszont lelki eredetű problémákra hívja fel a figyelmet. Egy szürke térben könnyebben válunk depresszióssá, ezért érdemes kerülni ezt az árnyalatot otthon. A szürke továbbá a kompromisszum  színe is, hiszen a fekete és a fehér között helyezkedik el.

Forrás: pszichozona.hu, napidoktor.hu

Képek: Thinkstock