Mosolyogni tanítják az orosz dolgozókat a foci vébé idejére

Mivel temérdek turistára számítanak, szeretnék minél jobban levetkőzni a rideg orosz benyomást.

A kulcsfontosságú és vébét érintő iparokban rendesen, képzés-szerűen tanítják az orosz dolgozókat mosolyogni. Az oroszok ugyanis általánosságban véve nem mosolyognak annyit, mint az európaiak, és ettől ridegnek, barátságtalannak tűnhetnek. Elterjedt nézet a köreikben, hogy “aki ok nélkül nevet, az hülye”.


Csakhogy az idei foci vébén nagyjából másfél millió külföldi turistára számítanak, akiknek aztán lehet magyarázni, hogy mit gondolnak az oroszok az ok nélküli nevetgélésről. Ha ridegséggel találkoznak, akkor nem fognak annyit vásárolni, nem fognak annyi borravalót adni, és nem fognak annyi szolgáltatást kipróbálni, mint ha kedves és vendégszerető fogadtatásban részesülnek.

Így aztán a FIFA, a Russian Railways (vagyis a vasúttársaság), és a moszkvai metróhálózat alkalmazottai mosolytréningeken vesznek részt.

Nem tudni, pontosan miből áll a tananyag, kell-e külön edzeni az arc-és szájizmokat, és hogyan lehet ötösre vizsgázni, de nagyon szívesen részt vennénk egy ilyen képzésen (és egy pár magyart is elküldenénk rá).

Na és te tudod, hogyan mosolyogj, ha például fotóznak? Eláruljuk.

Forrás: Business Insider