5 tuti tipp a benőtt lábköröm ellen: megelőzés és kezelés

Nagyon kellemetlen dolog, amit nyilván nem verünk nagydobra, de sokan küzdünk vele.

Ciki vagy undorító téma? Lehet, de a benőtt lábujjköröm óriási szenvedéseket tud okozni. Legjobb persze a megelőzés, de a kezelésben is segítünk – nyilván, ha nagyon súlyos a helyzet, akkor már orvosi beavatkozásra van szükség.

1. Szoríts pici vattadarabot a problémás körömterület alá!

És hagyd ott. Ez megelőzi, hogy növekedés közben a húsodba vágjon. Természetesen a vattadarabkát naponta-kétnaponta mindenképp cseréld ki!

2. Húzz alá fogselymet fürdés után!

Minden alkalommal, amikor a fürdés után kicsit megpuhult a körmöd, óvatosan húzz alá fogselymet, és finoman emelgesd meg. Vigyázz, nehogy túlságosan becsússzon a fogselyem a körmöd alá!

3. Sose vágd túl rövidre a lábujjkörmödet!

És még egy fontos dolog: talán azt gondolod, ha tövig levágod a lábujjad körmét, az hatékonyabb megelőzést jelent, de éppenséggel pont így van nagyobb esély a benövésre. 2-3 hetente vágd le a lábkörmeidet, ne teljesen rövidre, hagyj meg egy kicsit a hosszukból.

4. Sose vágj bele a körömbe, csakis a szélét vágd!

A kicsit benőtt vagy benőni készülő körmöt se vágd úgy, hogy egy beljebb lévő területébe nyesel bele: mindig a széléről indulj, miután alaposan megpuhítottad forró vizes áztatással. Ha hozzá tudsz férni, legjobb, ha inkább reszeled.

5. Kerüld a szoros cipőket!

A szoros cipő nagyban rásegít a köröm benövésére. Rengeteg olyan cipőt lehet már kapni, ami csinos és kényelmes is; válaszd inkább ezeket.

És még egyszer hangsúlyozzuk: ha nem vagy biztos a dolgodban, vagy súlyosabbnak látod a helyzetet, semmiképp se kezdj fájdalmas otthoni műtétekbe, amik az elfertőződés veszélyével is fenyegetnek. Ilyenkor válaszd az orvost!

Forrás: Bright Side