Íme a legveszélyesebb magyar munkák: közzétették a munkahelyi balesetek számait

Egészen meglepő adatok is vannak az eredmények közt.

Ha meg kellene tippelned, melyik a legveszélyesebb munkahely Magyarországon, mit mondanál? Az építkezések? A hentesfeldolgozó? A rendőrség?

Az idei első negyedévben, egészen pontosan április 8-áig 4 541 munkabalesetet regisztrált a Pénzügyminisztérium (PM) Munkavédelmi Főosztálya – ez valamivel alacsonyabb az elmúlt két évben mért számoknál, a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest viszont jelentős növekedést jelent.

Pixabay

Az itt tárgyalt balesetek alatt legalább 3 napos munkaképtelenséget értünk.

2018 első negyedévében 19 halálos, 9 súlyos csonkolásos, 36 súlyos és 52 csonkolásos munkabaleset történt. Mindezek miatt a hatóság mintegy 17 millió forintnyi bírságot szabott ki a cégekre.

És hogy a balesetek száma alapján melyik a legveszélyesebb ipar? Nos, ez talán nem olyan meglepő: a gépi-és feldolgozóipar az, 1 874 balesettel. Második helyen áll a szállítás, raktározás 535 balesettel, harmadik helyen pedig a kereskedelem, gépjárműjavítás 483-mal.

Érdekes lehet, hogy a halászatban és a vízi szállításban az első negyedév nulla balesettel számolt, és a biztonsági, nyomozói tevékenység során is mindössze 28-an sérültek meg – egyikük se súlyosan.

Az oktatásban ugyanakkor 207 balesetet regisztráltak, amelyek közül 3 súlyos csonkolásos volt.

Az idei statisztika szerint a textíliák gyártása (33) jóval veszélyesebb mint ruházat (10) vagy lábbeli (16) gyártása, de a gyógyszergyártásnál (11) is. A hulladékgyűjtés (130) ellenben a veszélyesebb munkák közé tartozik, ahogy a kiskereskedelem (302), élelmiszergyártás (259), a közúti jármű gyártása (273) és a gumi-, műanyag termék gyártása (186) is.

Forrás: napi.hu