Fogfájást, légzési gondokat és magas lázat is okozhat a légkondicionáló állandó használata

Nem szabad ész nélkül használni.

Áldásos találmány a légkondicionáló, de egyáltalán nem mindegy, mennyit használjuk és milyen hőmérsékletet állítunk be rajta. A folyamatosan járatott, túl hideg klíma ugyanis egészen súlyos tüneteket is előidézhet.

Szárazság és fájdalmak

A klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, ez okozhat légzési panaszokat, légszomjat, a szem, a torok és az orrnyálkahártyák szárazságát, nem beszélve a bőrszárazságról.

Fejfájás, szédülés, sőt fogfájás is jelentkezhet a hatására, de ízületi fájdalmakat és gyulladásokat is kiválthat.

Gombás fertőzés

Nem megfelelően tisztított klímaszűrő esetén kialakulhat a legionellosis és a szisztémás gombafertőzés is, a légkondi ugyanis nagyon kedvez a vírusok, baktériumok és gombák szaporodásának, mivel ugyanazt a levegőt forgatja folyamatosan, vagyis nem szellőztet.

Legionellosis

A levegőbe kerülő fertőzött vízcseppek okozta betegség főként azokat fenyegeti, akik dohányoznak, cukorbetegek, vagy idült tüdőbetegséggel, krónikus vesebetegséggel küzdenek.

A betegség 2-10 napos lappangási időt követően, influenzához hasonló tünetekkel – magas lázzal (Pontiac-láz), felfájással, izgatott köhögéssel, mellkasi- és izomfájdalommal – kezdődik. Elsősorban a tüdőben okoz gyulladásos folyamatot, aminek röntgenképe igen változatos lehet. Súlyos esetekben a tüdőgócokból a kórokozó a bőrbe, szívbe, májba és a belekbe jutva, igen változatos tünetekkel járó gyulladásos betegség kialakulásához vezethet.

Megelőzés

Azon túl, hogy a légkondicionálót évente ki kell tisztíttatni szakértő segítségével, szoktasd hozzá magad, hogy ne járasd folyamatosan, illetve ne állítsd olyan hidegre. Mindenki számára más az ideális hőmérséklet, de a 20 fok körüli azért elég hideg, főleg, ha egész nap csak egy helyben üldögélsz.

Szóval, ha eddig mindig 20-22 fokon járattad, próbáld meg kibírni egy-két napig, hogy 23-24 fokon tartod – hidd el, te magad is meglepődsz majd, milyen könnyen hozzászoksz ehhez a hőfokhoz is, és már nem is kívánod majd a hűvösebbet.

A klíma szárító hatása miatt folyamatosan igyál vizet vagy cukormentes teát, ha pedig érzed, hogy a bőröd is szárazabb kezd lenni, használd gyakrabban a testápolót, arckrémet.

Rendkívül fontos az alapos szellőztetés is: egy nap többször is kapcsold le a klímát, és nyisd ki az ablakokat. Ha lehetséges, mindenképp csinálj kereszthuzatot.

Forrás: Webbeteg

Képek: Thinkstock