Így zavard el a meztelencsigákat a kertedből!

Nem kell méreghez nyúlnod, és a csigáknak kínszenvedést okozó sózást is mellőzheted ezekkel a tippekkel.

A veteményeskerteket jól szét tudják barbárkodni a meztelencsigák. Főleg a spanyol csupaszcsiga és a barna nagy csupaszcsiga okoz sok kárt a hobbikertészeknek. Vannak hatásos vegyszerek ellenük, de nem kell mérgekhez nyúlni, ha nem muszáj. A sózás sem javasolt, mert a csigák kínkeserves, lassúhalált halnak tőle.

Mit tehetsz a meztelencsigák ellen?

Spanyol csupaszcsiga. Forrás: wikipédia

Például összegyújtheted őket. Tegyél ki saláta- vagy káposztaleveleket oda, ahol sok a csiga. Néhány órával később odasereglenek, így könnyen összeszedheted őket. Az is jó megoldás, ha egy lefordított edény alá vagy kosár alá raksz leveleket, és egy kaviccsal megtámasztod az edény alját, hogy legyen egy kisközlekedő a csigáknak.

Sokan elpusztítják a csigákat, ami nem túl humánus. Ehelyett elviheted őket valahova messze, de lehetőleg ne más kertjének a közelébe.

A meztelencsigák elriasztása

A növények köré rakj le a talajra rézhurkot. Nem szeretnek átcsúszni rajta a meztelencsigák.

Szórj tojáshéjat, kávézaccot vagy hamut a növényeid közé. Ezeken sem szívesen másznak át a kis puhatestűek. Ha esik az eső, ne felejtsd el újra beszórni a talajt!

Vannak brutálisabb megoldások is, egyesen zabkorpával halálra etetik a csigákat, mások csigalével űzik el a többieket, de ezek sem humánus módszerek…így javasoljuk a csigabarátabb verziókat bevetni.

Nektek melyik módszer működik?

Forrás: zöldújság