7 őrült jó pszichológiai trükk, amikkel irányíthatod a körülötted lévőket

Bármikor bevetheted őket a hétköznapjaid során.

Nem humbugról vagy valami furcsa rituáléról van szó: ezek a “trükkök” csupán apróságok, de a mindennapi életedet nagyban megkönnyíthetik. Alapjuk a pszichológia és a humánetológia, azaz a régóta rögzült emberi tulajdonságaink és ösztöneink.

Tudni akarod, figyel-e téged? Ásíts!

Biztosan ismered a fura és kissé frusztráló helyzetet, amikor arra leszel figyelmes, hogy valaki – többnyire olyasvalaki, akit nem igazán ismersz – pont téged néz. Ha szeretnéd tudni, hogy valóban figyel-e, vagy csak épp rajtad tévedt a szeme, akkor ásíts egy jó nagyot, és figyeld meg, ő is így tesz-e! Az ásítás “ragadóssága” miatt, ha valóban te érdekled, elég valószínű, hogy önkéntelenül kitátja majd ő is a száját.

Szeretnél átjutni egy tömegen? Nézz erősen!

Nem vicc, próbáld ki: ha például egy koncerten vagy bárhol máshol kellene keresztüljutnod egy embertömegen, nézd erősen a célpontot, ahol ki akarsz kötni! Meg fogsz lepődni, milyen simulékonyan állnak majd el az emberek az utadból.

Konfliktust enyhítenél? Egyél!

Korábban bejárta az internetet az a videó, amin két metrón veszekedő ember közé egyszer csak beáll egy nassoló férfi, azok pedig, mintha semmi se történt volna, abbahagyják a vérfürdőt. Ez azért van, mert az evéssel ősidők óta a nyugalmat párosítjuk. A videón eszegető férfit el is nevezték “snackmannek”, a jelenséget pedig “snackman-hatásnak”.

Ha valaki idegesen ordibál veled, vagy csak hasonló szituációt látsz, amiben két ember egyre jobban felhúzza magát, próbáld ki, hogy higgadtan eszegetni kezdesz.

Tartasz tőle, sérteget? Ülj mellé!

Szinte kizárt, hogy ez lenne az első gondolatod, de mégis, próbáld ki! Ha például egy értekezletre tartasz, ahol valaki úgymond rendszeresen szít feszültséget, ülj közvetlenül mellé! Még inkább helyezkedj közel ahhoz, aki kifejezetten téged szokott bántani! Hihetetlen, de az agresszív személyek ilyen esetben gyakorlatilag elveszítik a bátorságot, hogy bántsák áldozatukat, míg ha nagyobb a fizikai távolság, akkor erőre kapnak.

Ha valaki sérteget, bunkón beszél hozzád, akkor még inkább játszd meg ezt: maradj nyugodt, és lépj közelebb hozzá, menj akár egészen közel. Ez a gesztus egyfajta bűntudatot vált ki a másikból a viselkedése miatt, és lejjebb csillapítja őt. (A többit pedig bízd a karmára.)

Kérnél valamit? Kezdd túlzással!

Okos kis módszer, amit az üzleti világban is sokszor alkalmaznak, hogy először jóval többet kérj, mint amennyi valójában kell. Például, ha egy befolyásos ismerősöd segítségét kérnéd koncertjegyek beszerzésének formájában, amire a barátoddal ketten szeretnétek elmenni, akkor az ismerősödet először azzal keresd meg, hogy 5 jegyre lenne szükséged. Igen valószínű, hogy erre nemet mond. Ekkor folytasd azzal, hogy megkérdezed, nem tudna-e csak kettőt szerezni. Így valószínűbb, hogy azt már meg fogja oldani, de legalábbis mindent megtesz érte, ugyanis az elutasítás miatti bűntudat is dolgozik benne. Etikátlan módszer lenne? Nem, csak egy kis ravaszság és pszichológia-használat.

Nem megy a szemkontaktus? Figyeld a színt!

Neked is nehezen megy a szemkontaktus felvétele, amikor valaki újjal találkozol? Vesd be ezt az észrevétlen játékot: memorizáld a szeme színét, mintha életbevágóan fontos lenne, hogy később is emlékezz rá! (És végül is, ki tudja… lehet, hogy egyszer még az lesz.) Ez elfeledteti veled a helyzet zavarba ejtő érzetét, viszont képes leszel szemkontaktust tartani. Persze ügyelj rá, hogy ne csináld túl feltűnő vagy ijesztő módon. Egyszerűen csak figyeld a partnered szemének árnyalatát, és légy természetes.

Akarod, hogy mentalistának nézzenek? Vesd be a piros kalapács-trükköt!

Írd fel egy darab papírra, hogy “piros kalapács” (vagy rajzolj rá egy piros kalapácsot), majd dugd el. A játékra vállalkozó barátod elé pedig tolj egy papírt a következő feladványokkal:

15 + 6 =

3 + 56 =

89 + 2 =

12 + 53 =

75 + 26 =

25 + 52 =

63 + 32 =

A papír másik oldalára pedig csak ezt az egy feladványt írd:

123 + 5 =

Add oda a papírt egy tollal a barátodnak úgy, hogy a sok feladványt tartalmazó oldalát lássa, és mondd, hogy álljon neki kiszámolni őket. Majd, amikor az utolsót is kiszámolta, szólj neki, hogy fordítsa meg a lapot, mert a másik oldalon is van még egy feladvány.

Amikor azzal is végzett, hirtelen parancsolj rá, hogy nagyon gyorsan mondjon egy színt és egy szerszámot.

Az emberek 89 százaléka a piros kalapácsot mondja ilyenkor, mert a lefoglalt agynak ezt a két szót a legkönnyebb előhozni.

Mutasd meg a barátodnak az előre elrejtett papírt, és élvezd, ahogy elámul!

(Ha mégsem piros kalapácsot mondana, ami igen ritka, akkor veregesd vállon, és közöld vele, hogy különleges egyéniség. Vagy blöfföld be, hogy csak tesztelni akartál valamit, de nem mondhatod el, mi az. Vagy ilyesmi. :)

Forrás: YouTube

Képek: Pixabay, Thinkstock