A te párod ghostingol vagy benchingel? A randizás szakkifejezései és magyarázatuk

Már szakszavak egész tárháza jelöli a kibogozhatatlan pasik és nők viselkedésformáit.

Be kell látnunk: az online ismerkedés miatt kiszélesedő lehetőségek világában, a férfi-női szerepek közti határ elmosódásával sokkal nehezebbé vált a feladat, hogy megbízható, hosszú távra tervező párt találjunk magunk mellé. Mutatja ezt az is, hogy rengeteg angol “szakkifejezés” született már a témában, például azokra, akik váratlanul felszívódnak, vagy akik sehogy sem hajlandóak bemutatni téged a családjuknak. Ezekből a fogalmakból válogattunk.

Ghosting (ghost = szellem)

Fotó: Pixabay

Amikor az egyik fél váratlanul felszívódik, “szellemmé” válik, anélkül, hogy bármi magyarázatot adna. Sokan hiszik azt – tévesen -, hogy ez a szakítás legkíméletesebb módja, de ez nem igaz, mert a faképnél hagyott fél hosszú hónapokig, vagy akár évekig is őrlődhet, mit csinált rosszul, miért érdemelte ezt a viselkedést. Miközben a ghostingoló egyszerűen csak nem akarta folytatni a kapcsolatot, és nem vette a fáradságot, hogy ezt normálisan közölje.

Benching (bench = pad)

Fotó: Thinkstock

Kispadra ültetés, népszerű kifejezéssel élve talonban tartás. Jellemzően akkor játssza el valaki, ha tetszik neki valamilyen szinten a másik, de azért nem érzi, hogy mindenképp ő lenne számára az igazi. Elveszíteni tehát nem akarja, “jól jöhet még” neki, ugyanakkor nézelődik tovább. A kispadra ültetett fél pedig várja, mikor hívják vissza a játékba, ha egyáltalán visszahívják. Ha ilyen kispadon ülő vagy, ne várj tovább. Ha meg te benchingelsz, hagyd abba és légy korrekt a másikkal.

Breadcrumbing (breadcrumb = kenyérmorzsa)

Fotó: Thinkstock

A breadcrumboló jelentéktelen, nem túl tartalmas üzeneteket írogat kiszemeltjének, lájkolgatja a posztjait, “morzsákat dobál neki”, hogy minimális energiabefektetéssel fenntartsa az érdeklődését. A valódi találkozásra viszont valahogy sosem ér rá. A breadcrumbingot tehát jellemzően azok alkalmazzák, akik benchingelik a partnerüket.

Submarining (submarine = tengeralattjáró)

Fotó: Pixabay

Jellemzően ghostingolással, azaz szó és magyarázat nélküli köddé válással indul a dolog.

És amikor az ott hagyott fél már épp kezdene túllépni a dolgon, az illető egyszer csak újra felbukkan, akár egy tengeralattjáró. És úgy keresi meg, mintha mi sem történt volna.

Kedélyesen érdeklődik, hogy van, majd várhatóan randizni hívja. Se bocsánatkérés, se magyarázat nem érkezik, amiért szó nélkül eltűnt.

Ha te vagy a submarining áldozata, végy erőt magadon, bármennyire is örülsz, hogy újra jelentkezett a másik – ne adj neki újabb esélyt, mert abból csak annyit fog levenni, hogy bármikor újra eljátszhatja veled a ghostingolást. Úgyis itt leszel neki.

Stashing (stash = biztos helyre eltesz)

Fotó: Pixabay

Ha stashel a párod, a következőt tapasztalod meg: minden csodás, sokat találkoztok, igazi párkapcsolatban érzed magad. Egy dolgot leszámítva… és ezt csak egy idő után veszed észre, amikor te már minden barátodat, családtagodat bemutattad neki, ő pedig még senkinek nem mutatott be téged. Soha nem szervez a saját szociális köréből származó emberekkel közös találkozót, ha veled van. Csak kettesben vagytok, ha rajta múlik.

Ja, és a Facebookon sincs nyoma a kapcsolatotoknak. Se egy közös kép, se poszt, se semmi. Szóval külső szemmel olyan, mintha te nem is léteznél az ő életében.

Sajnos tipikus oka a stashing-szerű rejtegetésnek, ha az illető nem lát közös jövőképet veled. Bármilyen fájó is a téma, ha te komolyan gondolod vele a dolgot, akkor fel kell hoznod neki a témát és meg kell beszélnetek. Ha nem számol veled a jövőjében, akkor jobb, ha nem húzza az idődet, mert abból neked se lesz több, csak kevesebb.

A fentieken kívül több randizós és párkapcsolatos kifejezés is létezik, de talán ezek azok a nagyon tipikusak, amiket érdemes megismerni, mert több helyen találkozol velük, mint hinnéd. Történetesen akár arra is rádöbbenhetsz, hogy te magad csinálod valamelyiket. És akkor érdemes lehet szembenézni magaddal: miért is jó, hogy ezt csinálod…?

Forrás: couchsurfing.blog.hu

Kiemelt kép: Pixabay