Pszichés okok, amik miatt nem tudod ledobni a plusz kilókat

Ha úgy érzed, mindent megtettél, de mégsem sikerül karcsúsodni, akkor az is lehet, hogy lelki dolgok állnak a háttérben.

Ha betartod a diétád és sokat mozogsz, ám csak nem akar megindulni lefelé a mérleg nyelve, akkor első körben célszerű ivizsgáltatni magad, hogy nem áll-e pajzsmirigyprobléma vagy inzulinrezisztencia a háttérben. Ha nem, akkor érdemes elgondolkodni, nem áll-e valamilyen pszichés ok a háttérben – például ezek közül:

A túlsúly mint ürügy

A plusz kilókat remekül lehet kifogásként hazsnálni. Például ráfoghatod, hogy azért nem mész el táncolni, mert tól nagy vagy hozzá, de majd ha lefogysz, bezzeg….Vagy, ha sokat csalódtál a párkapcsolatokban, akkor a túlsúlyra foghatod, hogy nem ismerkedsz, amíg nem dobsz le X kilót (pedig a szerelem nem súlyfüggő, ahogy a tánc sem!)

Figyelemfelhívás

Vannak olyan túlsúlyos emberek, akik élvezik a diétáik részleteit mesélni másoknak, és azt, hogy milyen hősiess tett, ha elmennek futni. Ám ha lefogynának, akkor nem biztos, hogy lenne mit mesélni, így végül maradnak a plusz kilók és a véget nem érő fogyókúra is.

Fotó: freepik

Figyelemelterelés

Sok szülő a síró, toporzékoló gyermekét étellel, gyakran édességgel nyugtatja meg. Ez könnyen beépül, és lehet, hogy felnőttként, ha stresszes élethelyzetbe kerülsz, akkor a csoki után nyúlsz, ahelyett, hogy feldolgoznád az érzelmeidet. Amíg eszel, addig nincs semmi probléma.

Önbizalomhiány

Sokan beletörődnek a jelenlegi helyzetbe, és nem mernek változtatni. Azt hiszik, hogy számukra nem elérhető a változás, ez is okozhatja azt, hogy valaki nem tudja leadni a plusz kilókat.

Forrás: filantropikum