Krónikus gyulladásnak nevezhető például az irritábilis bél szindróma, egyes ízületi panaszok, vagy épp az asztma.
A Journal of Nutrition szaklapban megjelent kutatási eredmények azt állítják, hogy a joghurt a bélrendszerben olyan környezet teremt, ahol nem lesznek képesek aktiválódni a gyulladásokat előidéző endotoxinok.

Fotó: Freepik
A kutatást Brad Bolling, az University of Wisconsin-Madison professzora vezette. A kísérletben 120, menopauza előtt álló nő vett részt, közülük 60-an elhízottak voltak, 60-an pedig normális testsúllyal rendelkeztek. Az egyik csoport 9 héten át napi 340 gramm zsírszegény joghurtot evett, a másik csoport tagjai tejtermékeket nem tartalmazó pudingot ettek ehelyett. A kutatók ezután vérvizsgálat révén igyekeztek megállapítani a résztvevők endotoxin-szintjét. Akik naponta ettek joghurtot, azoknál alacsonyabb volt a krónikus gyulladásokat okozó anyag szintje. Ezzel pedig igazolták, hogy ha valaki rendszeresen eszik joghurtot, akkor nála kisebb eséllyel alakulhatnak ki krónikus gyulladások.
Az egyetem egy másik professzora szerint a napi javasolt adag étkezések után 220 gramm natúr joghurt.
Forrás: filantropikum