5 étel, ami károsíthatja a májad – jobban jársz, ha kerülöd őket

Vagy legalábbis nagyon-nagyon visszaszorítod a fogyasztásukat.

A májad a nap minden órájában azon dolgozik, hogy testedet megszabadítsa a méreganyagoktól. Életmódoddal a munkáját segítheted, de meg is nehezítheted. A táplálkozás fontos befolyásoló tényező, itt van 5 élelmiszer, ami nem tesz jót a májnak, így jobb ha fogyasztásuk mértékét csökkented.

Alkohol

Mindenki hallott róla, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás esetén megnő a májkárosodás veszélye. A máj egy ideig képes védeni magát, de az alkoholos italokból származó acetaldehid enzim nagymértékű felhalmozódása miatt a máj károsodhat. A legjobb, ha nem iszol alkoholt, vagy csak minimális mértékben, és mindig iszol mellé vizet is, amely csökkenti a káros enzim felhalmozódását.

Sült ételek

A máj egy idő után képtelen megbirkózni a sok zsírral, ez pedig e szervünk elzsírosodását is okozhatja. Érdemes mérsékelt mennyiségű zsiradékot fogyasztani, ételeinket párolni.

Magas fruktóztartalmú élelmiszerek, édességek

Fotó: Freepik

A magas fruktóztartalmú ételek és édességek magas szénhidráttartalmuknál fogva lipogenezist váltanak ki, ami magas szintű zsírlerakódást okoz a szervezetben,ami károsíthatja a májat. Szorítsd vissza az édesség fogyasztásod!

Túl sok só

A sok só képes megemelni a vérnyomást, és a májnak is árthat. Ez ellen a C-vitamin valamelyest megvédhet, mérsékeli a só káros hatását, de azért érdemes akkor is csökkentened a sózás mértékét, ha sok gyümölcsöt eszel.

Vörös húsok

Nehezen emészthetőek, és mivel sok bennük a vas, egy idő után károsíthatják a májat. Mértékkel egészségesek, de túlzott fogyasztásuk árthat a májnak.

Forrás: filantropikum