7 tipp, hogyan mosd a gyümölcsöket és zöldségeket vegyszermentesre

A felületükön lévő vegyszermaradványok és egyéb szennyeződések nem annyira egészségesek, mint a belsejük.

Fogadd meg ezeket a tanácsokat, ha szeretnéd a lehető legnagyobb mértékben vegyszermentesre mosni a zöldségeket és gyümölcsöket:

1. A zöld leveles zöldségeket áztasd be pár percre bő vízbe, majd öntsd le róluk a vizet, és ismételd meg a műveletet! Ha nem bio zöldségről van szó, akkor ecetes vízzel is mosd le őket!

2. Két rész vízhez adj fél rész ecetet, és ebbe áztasd be a zöldségeket, majd bő vízzel mosd meg őket, és töröld szárazra, ezzel nagymértékben csökkentheted a rajtuk megtelepedő baktériumok számát.

Fotó: freepik

3. A karfiolt és a brokkolit mártsd bele 1 percre hideg ecetes vízbe, és ezután mosd meg.

4. A vékony héjú gyümölcsöket és zöldségeket egy puha kefével tisztítsd meg mosás előtt.

5. Ha nem eszed meg a gyümölcsök héját, akkor is mosd meg őket hámozás előtt, így pucolás és szeletelés közben nem terjednek szét a héjon lévő szennyeződések.

6. Gyümölcsök esetében a permetező szerek és baktériumok jelentős részétől megszabadulhatsz só és citromlé segítségével. Egy edénybe tölts vizet, adj hozzá egy teáskanál sót és egy citrom levét. 10-15 percig áztasd benne a gyümölcsöt, majd mosd meg.

7. Készíts gyümölcs-tisztítószert! Egy spriccelős flakonba önts vizet, egy-két evőkanál frissen facsart citromlevet és néhány evőkanál ecetet. Rázd össze, fújd őket a gyümölcsökre, majd 10 perc után mosd meg a gyümiket.

Forrás: filantropikum