Ha az urán radioaktív, akkor miért ne létezhetnének gyógyító ásványok is?

Vajon csak placebo, vagy tényleg igaz, hogy az ásványok rezgései hatással vannak ránk?

Az ametiszt stresszoldó, a citrin méregtelenít és vonzza a sikert, a borostyán jót tesz a légutaknak… és így tovább, és így tovább. Annyi ásványról tudunk már, aminek csodás gyógyító, életminőséget javító hatást tulajdonítanak, hogy számba se tudnánk venni. Vannak, akik a csillagjegyük alapján választanak, másokat a leghőbb vágyaik vagy legégetőbb problémáik vezérlik egy-egy kő kiválasztásakor. Asztalra, ékszerbe, táskába, ahova csak tudják, pakolják a Föld gyönyörű ajándékait, azzal a mély meggyőződéssel, hogy azok rezgése segíti őket.

Vajon igaz ez, vagy csak egy hitrendszerről van szó?

„Léteznek gyógyító ásványok, amelyek bizonyos tulajdonságaik révén hozzájárulhatnak az egészségmegőrzéshez: a zeolitok például nyomelemekben gazdagok, a gyomorban felszívódva ásványi anyag utánpótlást jelentenek a szervezet számára”– fogalmazott Orsovai Imre geológus a BME Fizika Tanszékén, a Szkeptikus Klub által szervezett előadáson. Ezután azonban kifejtette, hogy rengeteg tévhit is kialakult az ásványokról az évszázadok során – ilyen például a litoterápia, amely sokáig úgy tartotta, hogy a porrá zúzott gyémántot lenyelve gyomor-és bélbántalmaktól szabadulunk meg.

De humbugként emlegeti a geológus a jade köves ágyakat is, amelyekről azt ígérik, jó hatással lesznek az abban fekvőkre. A jade köveknek ugyanis egyik fajtája sem sugároz semmit.

Valahol azonban mégis érdekes, hogy az ásványok rezgéseken alapuló jótékony hatásaiban évezredek óta hisz az ember – márpedig, ha valamit ilyen felfoghatatlanul régóta hiszünk, annak lehet alapja. Az egyiptomiak részletes leírásokat hagytak hátra a drágakövek, például a malachit gyógyító és védelmező felhasználásáról. De a mai napig fennmaradt, az Indiai-félsziget bölcseitől származó írásos tudásanyag is említést tesz a drágakövek káprázatos képességeiről. Az ajánlás egyszer ékszerként, másszor szájon át bevehető pépként javasolja alkalmazásukat.

Ha abból indulunk, ki, hogy van olyan ásvány, amiről egyértelműen bebizonyosodott, hogy káros rezgéseket bocsát ki – gondolunk itt az uránércre -, akkor miért ne bocsáthatna ki más ásvány jótékonyakat?

Egyelőre nincs azonban egyértelmű bizonyíték arra, hogy a kövek egyértelműen javítanának a testi vagy lelkiállapotunkon a puszta rezgésükkel. Sok történetről számolnak be az ásványokat áruló szakértők, például arról, hogy hosszú ideje gyermekáldásért küzdő nők a rózsakvarc ékszerként való bevetésével tudtak végül teherbe esni. Temérdek leírást olvashatunk fórumokon arról, kinek hogyan változott pozitív irányba az élete, kedélye, amióta ilyen-olyan ásványokat hord magával. De tudományos, megingathatatlan bizonyíték még nem létezik ezekre – könnyen lehet, hogy a nagyon is létező és bizonyított placebo-jelenség okozza a kellemes előrelépéseket.

Forrás: Rejtélyek szigete, hvg.hu

Képek: Thinkstock