Te is a neten diagnosztizálod magad? – A világháló becsapós oldala

Könnyen, gyorsan eljutsz az információkhoz, könnyen, gyorsan oszthatsz meg információkat – nem gondolkodtál még azon, hol van ebben a csapda?

Az elmúlt két évtized legnagyobb fejlődését egyértelműen az internet mutatta fel a technológia világában.

Az internetnek öt év alatt sikerült elérnie azt a felhasználószámot, amit a tévének huszonöt, a  számítógépnek pedig tíz évébe telt.

De mit nyújt számunkra a világháló? Mitől ekkora a vonzereje? Valóban jó, ha mindenhez egy kattintással hozzáférünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbálunk válaszolni az alábbi cikkünkben.

A 21. század szülöttei már egy olyan világba csöppenhettek bele, amelyben karnyújtásnyira van tőlük a tudás végtelen univerzuma. Ahol elveszni épp olyan könnyű, mint információra szert tenni. Talán éppen ezért vált ilyen népszerűvé az internet, amit manapság közel négymilliárdan használnak a világon. De, mint mindennek, ennek is megvannak a rákfenéi, a vitathatatlan előnyei mellett.

A kapcsolattartás

Amikor szóba kerül az internet, elkerülhetetlen, hogy ne merüljön fel a kapcsolattartás témaköre is, amit gyökeresen változtatott meg az elmúlt időben a világháló. Mivel ma már pillanatok alatt lehet a telefonunk vagy a számítógépünk segítségével információt átadni ismerőseinknek, vagy hozzájutni ahhoz, töredékére csökkentek a két fél közti személyes találkozók. Másodpercek kérdése csupán, hogy megtudj valamit a világ másik végéből anélkül, hogy elutazz oda, és egy kétperces, élőszóban történő beszélgetés keretein belül kiderítsd ugyanazt. Ez nyilvánvalóan kényelmes.

De a szociális fejlődésünkre vajon jó hatással van?

Nem feltétlenül. Az embernek igenis tanulnia kell a viselkedést adott környezetekben és szituációkban, amit gyerekkorától kezdve több szakaszban és helyen (óvoda, iskola) is elsajátíthat egy bizonyos szintig. Azonban ez kevés a digitális világ egy olyan szülöttének, aki az említett intézményeken és kötelező foglalkozásokon kívül csak a billentyűzetét veri egész álló nap. Nem kérdés, hogy mindenkinek szüksége van baráti társaságra, egy olyan mikrokörnyezetre, ahol egy saját kommunikációs stílust és viselkedési formát építhet fel, és ahol akár véglegesen is kialakíthatja személyiségét. Ezt pedig nem helyettesítheti az internet. Kétségtelenül ki kell mozdulni otthonról és a virtuális világot félretéve hús-vér kapcsolatokat építeni.

A sok tudás átka

Amikor meghallod azt a kérdést, hogy: “Biztosan jó-e, hogy az interneten mindent megtalálsz?”, talán rávágod: igen. Valóban rendkívül jó dolog, hogy ilyen sokrétűen képes tájékozódni az ember ezen hálózat segítségével. De ahogyan semmi sem tökéletes, az internet sem lehet az. Az általános felhasználását és kézenfekvő segítségnyújtását tekintve verhetetlennek számít jelenlegi életünkben. Műveltségi kérdésekben, nyelvek lefordításában, ismerősök felkutatásában, vagy akár ételrendelésben első számú segítséget jelent. Vannak azonban olyan árnyoldalai is, amiket elsősorban a teljes rabjává válók ismerhetnek közelebbről. Még mielőtt példával támasztanánk alá iménti állításunkat, érdemes leszögezni, hogy a világháló nem helyettesíthet mindent egymaga. Kiemelendő mind közül az orvostudomány, ami egy fizikális vizsgálatokon, szemrevételezéseken, kísérletezéseken alapuló tudományág. Ezen gondolat mentén pedig máris elérkeztünk a fenti mondat alátámasztását szolgáló példához:

az interneten végzett öndiagnosztizálások például rendkívül kártékonyak tudnak lenni.

Sajnos egyre többen esnek abba a hibába, hogy mindent elhisznek, amit a világhálón olvasnak, és határozottan állapítanak meg magukon olyan betegségeket, amelyeket orvosaik jó eséllyel egyből kizárnának egy rövid látogatás alkalmával. A neten található, elismert és helytálló szakmai írások ellenére semmi esetben sem szabad pusztán ezek alapján megítélni, hogy mi a bajunk. Minden ilyen esetben forduljunk orvoshoz, az internetet pedig használjuk továbbra is elsősorban tájékozódásra!

Mutasd meg magad! De okosan!

Elsősorban a közösségi oldalakra, de más internetes felületekre is jellemző, hogy az ember jóval többet tud megmutatni magából és a maga körül kialakított világból egy állófogadáshoz, vagy egy családi összejövetelhez képest. Adott egy felület, ahol minden információt meg tudsz osztani magadról az összes témában, ami érdekel, vagy érdekelhet másokat. Milyen színű a hajad, hány centi vagy, kapcsolatban vagy magányosan tengeted napjaid, mit vásárolnál szívesen, mid van eladó, vagy éppen miről szólnak saját videóid. Hát nem szuper? Anélkül, hogy kiállnál a nyilvánosság elé vagy bekerülnél a médiába, mindenki egycsapásra tisztában lehet a veled kapcsolatos legfontosabb információkkal. És ez természetesen fordítva is működik, így könnyen megoldható, hogy töviről-hegyire megismerj valakit, úgy, hogy még egy árva szót nem beszéltél vele.

De miért van szükségünk az ilyen fokú virtuális kitárulkozásra?

Egyrészt roppant önbizalomnövelő tud lenni, amikor készül rólad egy jól elkapott fotó és rengeteg kedvelést zsebelsz be vele ismerőseidtől, netán potenciális ismerőseidtől. Ilyenkor nem szorul magyarázatra a slampos megjelenés, a gyűrött ruha és a koszos cipő, kiválasztod a legtökéletesebb képet, és már mehet is a közösség képébe, hadd éljenezzenek felfelé tartott hüvelykujjuk segítségével. Másrészt pedig, ha jó vagy valamiben, akkor arról másnak is tudnia kell!

A régi időkben nem biztos, hogy megtudtad volna valaha is, hogy a szomszédod frenetikus verseket ír, hacsak nem dugta volna be őket sorban az ajtód alatt, elismerést várva.

Mára nem kell különböző trükköket bevetni, hogy megismerjenek: elég, ha feltöltesz valamit az internetre, amit kivételesen jól csinálsz. Ha szép verseket írsz, feltöltöd, ha jól rajzolsz, feltöltöd, ha tisztán énekelsz, fogod és feltöltöd. A világ pedig rögtön kitárul. A lehetőségek végtelenek, csak élni kell velük, ehhez pedig nagyszerű színpad a világháló. Persze ez esetben sem árt vigyázni annak a bizonyos lónak a túloldalával, amire, ha átesel, akár bajba is keveredhetsz, és utána már nagyon nehéz visszaszerezned a rád éhezők között morzsaként szétszórt életedet.

A legfontosabb tehát, hogy okosan használd az internetet, és akkor kellő magabiztosságot és tudást ad számodra – de vigyázz, hogy ne ebben éld ki az életed, hiszen abból még mindig csak egy van, amit kár lenne virtuálisan elherdálni.

Képek: Thinkstock

Forrás: Wikipedia, PC World