Mi lesz a mai gyerekek munkája 20-30 év múlva?

Mit fognak a jövőben dolgozni unokáink és gyermekeink?

Szülőként és nagyszülőként sokat töpreng azon az ember, hogy vajon milyen lesz a csemete felnőttként, és mivel is fog foglalkozni. A személyes érdeklődés már gyermekkorban megjelenhet, persze ez még változhat, és igazán azt nehéz előre látni, hogy milyen szakmák lesznek 20-30 év múlva a világban. Internet például csak néhány évtizede létezik, ma pedig már sok millió ember dolgozik ezen keresztül. Milyen munkák lesznek vajon néhány évtizedek múlva, amikor a mai gyerekek felnőnek?

Fotó: freepik

Ha műszaki érdeklődésű a gyermek, akkor nagyon nehéz elképzelni, hogy mivel is fog majd foglalkozni, hiszen roppant gyors a világ fejlődése e téren. Nem kizárt, hogy a mesterséges intelligencia, a robotika vagy akár az űrutazás területén találja majd meg a számítását.

Az internet világa is dinamikusan fejlődik, így valószínűleg az online kommunikáció és marketing, közösségi média területén is lesznek pozíciók, bár hogy nem ugyanolyanok, mint ma, az a fejlődés ütemét látva szinte garantált.

Az utóbbi néhány évtizedben az időjárás jelentősen megváltozott, és sok tudós megkongatta már a vészharangot. A globális felmelegedés és a szélsőséges időjárás kérdése várhatóan még nagyobb kihívás lesz a jövőben, és lehet, hogy gyermekeinknek és unokáinknak kell megoldani azt, amit mi elrontottunk.

Sokan aggódnak, hogy mi van akkor, ha a gyermekük magába fordulóbb, humán érdeklődésű, hogy fog így boldogulni az életben? Igazából ma még nem tudjuk, hogy milyen lesz a közeg a jövőben, és lehet, hogy pont ezzel fognak tudni jól boldogulni a kicsik. A kultúra, a hagyományőrzés területe várhatóan a jövőben is fontos lesz, és lesz lehetőség ezen a területen kibontakozni. Ha csak nem kezdünk el hirtelen osztódni, mint egy amőba, akkor pedagógusokra is mindig szükség lesz.

Orvosokra is ugyanúgy szükség lesz feltehetően, mint most, és reméljük, hogy addigra a rák ellenszerét megtalálják már a tudósok, nemrég óriási előrelépést tettek e téren. Ha így lesz, az biztos, hogy marad kihívás elég abban, hogy minél tovább, minél egészségesebben élhessünk.

A múltba könnyebb visszanézni, mint előre látni a jövőt, itt van 6 szakma, ami néhány generációval ezelőtt még gyakori volt, mára azonban kihalt.

Forrás: evamagazin