5 dolog, amit mindenképp taníts meg az unokádnak az életről

Sokkal többet ér a kicsiknek a bölcsesség, amit felhalmoztál, mintha az iskolai tananyagot bifláznátok be.

A szülőknek a napi teendők mellett sokszor nincs elég idejük a gyerekekre, így minden egyes nagymamákkal és nagypapákkal együtt töltött óra rengeteget jelenthet az unokáknak. Az egymásra való odafigyelés, a közös játék és nevetés a legfontosabb, és közben a gyerekek észrevétlenül átveszik az évtizedek alatt felhalmozott bölcsességet. 5 dolog, amit érdemes megtanítanod az unokáknak:

Történelem

Meséld el az unokáidnak, milyen volt az élet, amikor te voltál kicsi gyermek és fiatal. Meséld el a családotok történetét is, nagyon fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a gyökereikkel.

Forrás: freepik

Készségek

Barkácsolás, varrás, főzés, hímzés, horgolás – mind olyan tevékenység, amit az iskolákban általában nem tanítanak, ám nagyon is jól jön az életben. Még ha lassabban is készülnek el a dolgok, ha közben magyarázod és mutatod a csemetéknek, akkor is érdemes erre rászánni az időt!

Emberi kapcsolatok

A felgyorsult világban sokszor nincs elég idő odafigyelni egymásra, de ettől ez még ugyanannyira fontos. Tanítsd meg a kicsiknek, mennyire jó érzés, ha valaki szeretettel fordul feléjük, és mennyire fontos másokra is odafigyelni. Készítsetek például valami apró meglepetés ajándékot az anyukának, mire hazaér a munkából, vagy adjatok fel képeslapot valakinek.

Offline játék

Ne engedd, hogy az unokád az okostelefon és a tablet előtt nőjön fel! Tanítsd meg kézzelfogható dolgokkal játszani! Origamizzatok, süssetek együtt muffint vagy kártyázzatok. Ha pedig szép idő van, akkor irány pitypangot fújni, kavicsokat és csigaházakat gyűjteni!

Bölcsesség

Tanítsd az életre az unokáid. Mesélj nekik a tapasztalataidról, hogy hogyan lehet boldogulni az életben és az emberi kapcsolatokról – persze mindezt az életkorukhoz igazítva.

Forrás: nagyszuloklapja