10 elképesztő tény Ausztráliáról, amit sosem gondoltál volna

Több a hó ott, mint Svájcban, és nem a mérges kígyók és pókok jelentik a legnagyobb életveszélyt.

Kimondhatjuk, hogy Ausztrália a világ egyik legérdekesebb helye, ahol olyan dolgokkal szembesülhet az ember, amik csak a helyieket nem döbbentik meg.

Ausztrália az az ország, ahol kétszer több juh él, mint ember, és másfélszer több kenguru, mint juh.

Ausztráliában annyi strand van, hogy ha minden nap meglátogatnál egyet, akkor tizenöt év múlva is csak a felét látnád az összesnek. Ebben a cikkben Ausztrália 10 legérdekesebb jellemzőjét szedtük össze.

1. A legnagyobb ellenség nem egy ragadozó állat

Ausztrália hemzseg a különböző ragadozóktól és mérgező állatoktól. A szabadon kószáló vadkutya, a dingó például nem egyszer támadt már emberre, de kígyómarásba is többen haltak már bele. És akkor a rettegett cápákról még nem is beszéltünk. Ennek ellenére az ausztrálok legnagyobb ellensége nem egy élőlény, hanem a nap.

Bizony, Ausztráliában tízszer erősebb az UV-sugárzás, mint Európában, ami könnyen bőrrákot okozhat akár félóra napozás után, de egy rövid séta alkalmával is minimum leégésre számíthatsz.

2. Több a hó Ausztráliában, mint a Svájci Alpokban

Ez még akkor is így van, ha elmondhatjuk, hogy Sydneyben a havat legutóbb 1836-ban láthatták az emberek. Ennek ellenére Ausztráliában igenis vannak olyan helyek, ahol évente esik a hó. Ilyenek például az Ausztrál-Alpok, ami a síszezon leggazdagabb hómennyiségével csábítja a sportolni vágyókat.

3. A híres UGG-csizma szülőhelye

Ha eddig azt hitted, hogy ezek a bumfordi, de annál kényelmesebb darabok Amerikából származnak, akkor tévedtél. Az tény, hogy ők voltak, akik elsőként szabadalmaztatták a márkát, de a csizma valódi szülőhelye Ausztrália.

4. Minden negyedik lakos bevándorló

A legújabb statisztikák szerint az ausztrálok 28 százaléka külföldön született. A legtöbben Nagy-Britanniából, Új-Zélandról, Kínából és Indiából érkeznek Ausztráliába egy jobb élet reményében. Vajon a napsütéssel számolnak?

5. A szociális támogatás az egekben

Ausztráliában ha valaki négy, vagy annál több gyermeket nevel, akár a munkát is abbahagyhatja, hiszen az állam rendkívül bőkezűen bánik a szociális juttatásokkal. A járadék sok esetben a gyermek 19 éves koráig is jöhet, szóval érdemes nagy családot alapítani Ausztráliában.

6. A barbecue hódítása

Ausztráliában szinte minden parkban steaket sütnek az emberek, a kihelyezett villanytűzhelyek segítségével. A helyiek odavannak a grillezésért és a piknikezés is közkedvelt időtöltés országszerte. Nem véletlen, hogy akármelyik parkot látogatja meg az ember, legalább egy ilyen pulttal biztosan összefut.

7. A plasztikpénz hazája

Ausztráliában 1988 óta speciális műanyagból készül a hagyományos papírpénz. Annak ellenére, hogy a műanyag pénz előállítása jóval nehezebb és hosszadalmasabb munka, sokkal tovább marad jó állapotban, mint a papír.

További érdekesség, hogy ha egy tízdolláros bankjegyet két egyenlő darabra tépsz, akkor azokat két ötdollárosként tudod felhasználni.

8. A kenguruhús népszerűtlensége

Az biztosan nem meglepő, hogy Ausztráliában gyártják legnagyobb mennyiségben a kenguruhúst, az viszont már annál érdekesebb, hogy a helyiek nem szívesen fogyasztják, sőt, kifejezetten figyelmen kívül hagyják azt. Az ausztrál kenguruhús több mint 70 százalékát a világ 55 országába exportálják.

9. A világ leghosszabb építményének hazája

Ha biztos voltál benne, hogy nem készült hosszabb építmény a kínai Nagy Falnál, akkor bizony, még nem jártál Ausztráliában.

Itt található ugyanis a 3488 mérföld hosszú Dingó Kerítés, ami két részre osztja az egész kontinenst, így védelmezve a juhokat a vadon élő kutyáktól.

10. A legmérgesebb kígyók földje

Ausztrália nemcsak a kengurukkal köthető össze, hiszen a világ tíz legmérgesebb kígyója közül hat éppen itt őshonos. De itt él a föld legveszélyesebb hüllőjének tartott kispikkelyű tajpán is, aminek 13 milliméteres fogai 120 milligramm, a kobráénál ötvenszer erősebb mérget tartalmaznak.

Képek: Thinkstock

Forrás Bright Side