Vásárolj okosan a neten! – Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne érjen csalódás!

Mit tegyél, hogy ne legyen bukta a netes vásárlás?

Egyre elterjedtebb a neten történő vásárlás. Egyrész sokkal kényelmesebb otthon, a fotelből megrendelni egy-egy adott dolgot, mint lejárni a lábadat boltról-boltra járva. De az is fontos szempont, hogy nem minden elérhető a környékeden, így nem is lenne más választásod, mint megrendelni az ország vagy a világ másik pontjáról a kiszemelt cuccost.

Fotó: pixabay

Ugyanakkor rengeteg buktatóval is járhat ez a fajta vásárlási mód, sok a csaló itt is, vagy csak egyszerűen máshogy képzelted el a terméket a kép alapján. Utóbbira van jogorvoslat, amit jó, ha tudsz. Az Európai Unión belül rendelt termékeknél 14 napos elállási jogod van, azaz miután kézhez vetted a terméket, ennyi napod van rá, hogy jelezd a webáruház felé, hogy mégsem tetszik a termék, nem olyan, mint képzelted, vagy nem jó arra a célra, amire szántad. Ez az elállási jog csak a cégeknél, vállalkozóktól vett termékekre igaz, magánszemélytől vásárolt áruknál nem.

Mire figyelj külföldi oldalról történő rendelés esetén?

Garanciális igényeket sokkal könnyebb hazai kereskedőnél rendezni, így érdemes első körben itthon körülnézni. Mérlegelned kell, hogy az a pár ezer forintnyi árkülönbség megéri-e úgy is, hogy probléma esetén nagyobb nehézségek árán vagy egyáltalán nem tudod érvényesíteni a garanciát. Lehetőleg olyan oldalon vásárolj, ahol saját fotóval hirdetik a terméket. Vedd figyelembe, ha ajándékba szánnád, vagy sürgős, hogy ilyenkor hosszabb a szállítási idő, akár több hónapot is igénybe vehet. Érdemes bejáratott, ismertebb oldalakon böngészni, ami több kereskedőnek is felületet ad, és pénzvisszafizetési garanciát ad, ha esetleg mégsem kapnád meg a terméket.

Belföldi vásárlás

Két lehetőség adott, vagy webáruházban rendelsz meg egy terméket, vagy magánszemélytől veszed meg. Webáruház esetén is érdemes ismertebb, bejáratott oldalon vásárolni, akik nem most kezdték az értékesítést. Érdemes figyelni arra is, hogy mennyi a szállítási költség. Bizonyos webáruházak egy adott összeg felett ingyenesen szállítanak, ezért érdemes lehet családdal, barátokkal együtt rendelni. Az jó pont, ha az adott oldalon van értékelési funkció, így, ha bizonytalan vagy egy-egy termékkel kapcsolatban, akkor elolvashatod azok véleményét is, akik már megvásárolták. Ruházati termékek vásárlása esetén jó, ha van mérettáblázat is, hiszen más lehet a méretezése egy-egy márkának, mint a megszokott. Olvasd el, hogy mik a visszaküldés feltételei, sok esetben saját költségedre történik, de van olyan is, hogy beviheted bármelyik közeledben található offline üzletükbe is, ahol díjmentesen visszaveszik.

A magánszemélyektől történő vásárlás esetén nagyon körültekintőnek kell lenni. Itt is fontos, hogy saját képe legyen az eladó portékáról. Kérdezd meg alaposan a paramétereket, ha szükséges, kérj még képeket, kérdezd meg mennyibe kerül a szállítás és mennyi időt vesz igénybe. Az gyanúra adhat okot, ha csak katalógusképekkel árul, vagy minden terméke más-más háttérrel készül. Például mindig más a szőnyeg vagy a fal színe, hiszen nem valószínű, hogy 100 szobás palotában él az illető, és nagy valószínűséggel csak lementette a képeket máshonnan, a termék nincs is valójában nála. A legjobb alternatíva, ha olyan online piactérről rendelsz, ahol a korábbi vásárlók értékelést tudnak hagyni az eladóról, így láthatod, hogy mennyire elégedettek vele, esetleges probléma esetén hogyan kezeli a helyzetet.

Hová és hogyan rendelj?

Olyan helyre rendeld, ahol ott vagy abban az időintervallumban, mikor jöhet a futár. Ez lehet az otthonod, de akár a munkahelyed is. Ha ez nem megvalósítható, sok szállítócég esetén van bizonyos csomagpont vagy csomagautomata is, ahova leadják a csomagot, te pedig megadott napon belül nyitvatartási időben vagy akár bármilyen időpontban átveheted. De kérheted úgy is, hogy a boltban szeretnéd átvenni, ezzel szállítási költséget és időt spórolva. Hiszen így már nem kell végig járnod a boltot, összekészítve vár rád, és ezzel azt is bebiztosíthatod, hogy mire mész, akkor is elérhető a termék, azaz nem mész potyára.

Forrás: life