De kihez íródott a Für Elise?

Beethoven híres darabja a zeneszerzés Mona Lisája.

Für Elise am 27. April zur Erinnerung von L. v. Bthvn.” – azaz “Elise számára megemlékezésül, Beethoventől” feljegyzés szerepel a világ által csak Für Elise-ként ismert, híres mű eredeti kottáján.

Azonban az, hogy ki is ez az Elise, és egyáltalán tényleg Elise volt-e, a mai napig kérdéses tény – az ezt tisztázó eredeti kézirat ugyanis elveszett. Hiteles kézirat hiányában pedig többen azt vallják, hogy a Für Elise valójában inkább Für Therese lehetett, és Beethoven titokzatos ideáljának, Therese Malfattinak szólt. Klaus Martin Kopitz német zenetudós azonban kimutatta, hogy az ajánlás bizonyosan a Bécsben Elisabeth Röckel néven (valójában anyakönyvében az Eva Maria keresztnevek állnak) szopránnak készült.

Beethoven az énekesnővel Bécsben ismerkedett meg, amikor 1807-ben bátyja, Joseph August Röckel tenor Florestan szerepét játszotta a Fidelióban. Elisabeth 1813-ban férjhez ment Johann Nepomuk Hummel zeneszerzőhöz, azonban 1808 és 1810 táján, tehát a bagatell keletkezése idején Beethovennel igen közel álltak egymáshoz.

Röckel asszony 1827-ben, nem sokkal a zeneszerző halála előtt megkapta annak egy hajtincsét és egyik utolsó pennáját (ezek ma a bonni Beethoven-házban láthatók).

De az sem mindenki számára egyértelmű, hogy a darab Beethoven alkotása lenne!

A milánói Luca Chiantore a Beethoven halála után született német kutatóra, Ludwig Nohlra támaszkodva vonta kétségbe, hogy a darab Beethoven kompozíciója lenne. Nohl szerint ugyanis egy korabeli, a baráti társaságokban kedvelt dallam köszön vissza a Für Elisében.

Forrás: mitoszokeslegendak.blogspot.hu

Kiemelt kép: Wikipédia