7 módszer, amivel felfrissítheted a lakásodban a levegőt

Túl vagy a tavaszi nagytakarításon, de még mindig nem az igazi a lakásod levegője?

Ennek okait vizsgálta Dr. Magyar Donát aerobiológus, a Budai Allergiaközpont szakembere, majd összefoglalta, mivel javíthatunk otthonunkban a levegő minőségén.

Fotó: Pixabay

Rendszeres szellőztetés

Kora reggel indulsz munkába és csak késő este érsz haza. Így könnyen megfeledkezhetsz a rendszeres szellőztetésről. A klíma használata is csalóka lehet, mivel beállítástól függően lehetséges, hogy csak a belső levegőt keringteti. Érdemes kora reggel 5-10 perces kereszthuzattal felfrissíteni a lakás levegőjét, ilyenkor a legkisebb ugyanis a levegő szennyezettsége és pollentartalma.

Műanyag vagy hagyományos nyílászáró használata

Sajnos a műanyag nyílászárók annyira jól zárnak, hogy sok esetben nem elég napi 1-2 alkalommal szellőztetni. A hagyományos nyílászárók átengednek annyi levegőt, hogy az tudjon folyamatosan cserélődni. Ez a légcserélődés műanyag nyílászárók esetén csak akkor valósul meg, ha van légbevezető rés vagy mesterséges szellőztetés van kialakítva.

Növények a lakásban

Egyes növények segítik a levegő tisztulását azzal, hogy megkötik a szerves szennyezőanyagokat. Azonban a kiszáradt földben penészgombák szaporodnak, melyek spórái a levegőbe kerülnek. Ennek elkerülése érdekében rendszeresen öntözd virágaidat, és átültetésüket is inkább lakáson kívül old meg.

Légkondicionáló

Ne felejtsd el a működési időszak előtt kitisztíttatni, karbantartattni! Nem elég az, hogy ősszel, a lekapcsolása után már megtetted, hiszen télen is felgyűlt benne a port, megtelepedtek benne penészspórák. Ugye nem akarod, hogy bekapcsoláskor ez mind a levegőbe jusson?

Penész

Nagytakarítás után azt gondolnád, hogy nincsen már sehol sem penész a lakásban. Pedig ez nem így van. Sokszor olyan helyeken ütheti fel a fejét, amit hagyományos módon nem érhetsz el. Lehet a tapéta alatt, gipszkartonfal mögött vagy egyéb eldugott zugokban. Ha nem sikerül megtalálni a forrást, csak az áporodott szag tanúskodik róla, hogy valahol megbújik a penész, akkor érdemes aerobiológus segítségét kérni, aki mintavétel segítségével meg tudja állapítani, melyek az érintett területek.

Romlott ételek

A nem megfelelően tárolt ételek, főként zöldségek és gyümölcsök is okozhatnak kellemetlen szagot. Ezek könnyen megpenészesedhetnek, és csak akkor fedezzük fel, ha kétségbeesetten keressük a szag forrását. Hiába tárolható sokáig egy-egy zöldség vagy gyümölcs alapvetően, ha azt a kelleténél melegebb vagy nyirkosabb helyen tartjuk.

Por mindenhol

Lehet, hogy rendszeresen takarítasz és látszólag rend is van, de bizonyos területeket kihagysz. Például a szekrény tetejét, a könyvespolc mögött, vagy a képkereteket csak ritkábban vagy szinte soha nem törlöd át, mivel azok nincsenek szem előtt. A lakás magas portartalmát az is előidézheti, hogy túl sok felületen van szőnyeg a lakásban vagy a szövetbútorok is jó porfogók. Érdemes mosható huzatú bútorokat választani, vagy könnyen mosható huzattal, takaróval ellátni. Porszívóból is inkább HEPA szűrőset válasszunk, mivel ezzel is kevesebb por kerül vissza a levegőbe takarításkor.

Ha nem akarsz állandóan törölgetni, próbáld ki ezt a csodaszert!

Forrás: csaladinet