6 érdekesség Shakespeare-ről, amit nem hittél volna

Annyi talány lengi körül a saját születésnapján elhunyt író személyét!

William Shakespeare-t nemcsak zseniális darabjai és szonettjei miatt tiszteljük, hanem azért is, mert számos érdekes talány övezi a személyét. Ezek közül szemezgettünk.

1.

Shakespeare szókincse a munkáit ismerők szerint körülbelül 17-29 ezer szó között lehetett, ami kétszeres mennyisége annak a szómennyiségnek, amit egy átlagos ember használ. Az Oxford English Dictionary szerint Shakespeare hihetetlen mennyiségű, 3000 ezer olyan szót vezetett be az angol nyelvbe, amelyet korábban nem használtak!

2.

Shakespeare 18 éves volt, amikor feleségül vette a 26 éves Anne Hathawayt – ez akkor különösképp furcsa volt -, akitől félévvel később megszületett a gyermeke is.

3.

Az angol író színészként is tehetséges volt, sok darabjában ő maga játszott egy-egy szerepet.

4.

Két olyan időszak is volt az író életében, amikor hosszabb időre eltűnt a nyilvánosság elől és senki sem tudja, hogy mi történt vele. 1578-1582-ig, valamint 1585 és 1592 között nincs róla adatunk. Több elmélet is született, ezek szerint Shakespeare Londonból visszautazott szülővárosába, Stratford-Upon-Avonba és ott valamilyen foglalkozást űzött.

Az elképzelések szerint dolgozhatott hentesként, egy ügyvéd írnokaként vagy bevonult katonának. Az igazság az, hogy senki sem tudja, csak találgatások léteznek ezzel kapcsolatban.

A History csatorna szerint csupán hazalátogatott a saját fajának naprendszerébe.

5.

Az Uránusz bolygóját Shakespeare egyik drámájának karakteréről nevezték el, sőt, az Uránusz minden további holdja is Shakespeare valamelyik szereplőjéről, vagy Alexander Pope A fürtrablás című verse után kapta a nevét.

6.

Egyetlen irat sem maradt fenn, amin Shakespeare úgy szignózott volna, hogy “William Shakespeare”. Körülbelül 80 féle aláírása volt, köztük: “Shappere” vagy “Shaxeberd” is. Vagyis akár az is lehet, hogy mindannyian rosszul ejtjük ki a nevét.

Forrás: 888.hu, bien.hu

Képek: Pixabay, Wikipédia