13 létfontosságú apróság a tökéletes ételek elkészítéséhez

Hogyan érd el, hogy a bazsalikom ne ragadjon az azt szeletelő késedre, mennyit forgasd a húst sütés közben?

Főzni, sütni, hozzávalókat válogatni vagy tálalni ezerféleképpen lehet – az egyszerű lépéseket is el lehet rontani, és a tökéletes kivitelezést is lehet még tovább tökéletesíteni.

Alább felsorolunk neked néhány tippet, amit jobb, ha megjegyzel, amikor konyhatündérkedésre kerül a sor.

1. Ne forgasd a húst a serpenyőben megállás nélkül!

Ezzel ugyanis veszít az ízéből és a jó állagából. Finom rázogatással vizsgáld meg, hogy le van-e még tapadva a hús a serpenyő aljára, és ha nincs, akkor fordítsd meg egyszer.

2. Ne használj extra szűz olíva olajat a sütéshez!

Magas hőmérsékleten füstölni kezd, az étel pedig ettől rossz ízű lesz és kevésbé egészséges. Használhatsz olíva olajat, csak ne extra szüzet – azt hagyd meg a salátának.

3. Nem tudod, mennyire friss a tojás?

Még mielőtt bármit is tennél vele, finoman csúsztasd egy pohár hideg vízbe. A friss tojás lemegy a pohár aljára. Ha középen lebeg, akkor még ehető, de ha a víz tetejénél marad, akkor dobd ki, mert már romlott.

4. A húst mindig pihentesd egy kicsit, miután elkészült!

Sose szolgáld fel azonnal, mert a sütés-főzés után kb. negyed órával éri el a megfelelő hőmérsékletet és ízt.

5. Citromkarikát a hal alá!

Grillezéskor citromkarikákkal párnázd ki a hal fekvőhelyét a rácsokon! Így megakadályozod, hogy a finom hallé lecsöpögjön, amellett, hogy a citrom zseniális ízesítés a halnak.

6. Sózd meg a fűszernövényt, mielőtt darabolni kezded!

Ez megakadályozza, hogy a késre ragadjon.

7. A vaj gyors megpuhításának tökéletes módja

Mikróban melegíts meg egy vízzel teli poharat, majd öntsd ki belőle a vizet és borítsd a poharat a vajtömbre. Szép egyenletesen fog megpuhulni tőle.

8. Felejtsd el a dugig rakott serpenyőt!

Ha puha, lédús húst szeretnél készíteni, hagyj neki helyet!

9. Konyharuhát a vágódeszka alá!

Így nem fog elcsúszkálni.

10. Sajtot csak a vége előtt!

A sajttal megszórt egytálételekre a sajtot csak a sütés vége előtt 5-10 perccel szórd rá, különben túlég és kőkemény lesz.

11. Krumplipüréhez csakis hideg tej!

A meleg tejtől a krumpli megbarnul.

12. Majonéz tojásból és olíva olajból

Egy tojás 150 ml olíva olajjal összekeverve, és voilá, kész a majonéz.

13. Tojást a sütőben is süthetsz!

Tudtad? Ez főként akkor jön jól, ha sok tojást kell megfőznöd. Előmelegített sütőben, 200 fokon kábé 5 perc alatt el is készülnek. Muffinsütő formába rakosgasd őket, vagy ha a sütőrácsra fekteted a tojásokat, akkor tegyél alájuk egy tepsit az esetleges folydogálások miatt.

Ha kíváncsi vagy még további konyhatrükkökre, kattints ide!

Forrás: kuffer.hu

Képek: Pixabay, Thinkstock