Introvertált vagy extrovertált vagy? Minden, amit tudni kell a két típusról

Ha eddig nem sikerült eldöntened pontosan, milyen típus is vagy, most megpróbálunk rendet tenni, hiszen a kérdés sokkal többrétegű, mint gondolnád.

Ha foglalkoztatott már a kérdéskör hogy: introvertált, vagy extrovertált típus vagy-e, akkor jó helyen jársz, segítünk kibogozni a szálakat. Kezdjük ott, hogy a dolog nem ennyire egyszerű. Nem lehet valakire simán ráragasztani az egyik bélyeget, főleg nem kizárván a másikat.

Sokan azt gondolják, hogy aki introvertált, az magányosan tengeti a napjait, míg az extrovertált ennek ellentéte: a társaság középpontja minden esetben.

Ez részben persze igaz is, de a valós megoldáshoz mélyebbre kell ásni.

Introvertált vagy extrovertált?

A két típus valóban ellentéte egymásnak, azonban nincs kizárva, hogy aki introvertált, annak nem lehetnek extrovertált személyiségjegyei is. Tény, hogy az introvertált emberek inkább maguknak valóak, kevésbé szeretnek ismerkedni, és a társaságban sem ők a szószónokok. Sokszor tűnnek befelé fordulónak, mintha nem érdekelné őket semmi, de ez nem igaz.

Sokan, akik először találkoznak introvertált emberrel, könnyen abba a hibába esnek, hogy nagyképűnek vagy arrogánsnak titulálják, pedig általában belső küzdelmet folytatnak magukkal, ahol gátlásaik ledöntésével próbálkoznak.

Ellentétben az extrovertáltakkal, akik igyekeznek mindig a társaság középpontjába kerülni, hiszen rendkívül impulzív, pörgős személyiségek. Ők nem erőltetik a figyelemfelkeltést, alaptermészetükhöz tartozik, hogy sokat beszélnek és állandó jelleggel csinálnak valamit. A szavakkal nagyon jól bánnak, mindent meg tudnak magyarázni, ezért is szeretik a körülöttük levők, ha ők beszélnek az összejövetelen. Azonban, ahogy az introvertált embernek is szüksége van társasági életre, úgy az extrovertáltnak is kell néha a magány. Nem lehet tehát egyértelműen ráhúzni valakire, hogy kizárólag az egyik csoportot erősíti, persze ettől még viselheti magán valamely személyiségtípus jegyeit jóval erőteljesebben.

Hogyan teljesedj ki, ha valamelyik típusba tartozol?

Mivel e két tulajdonság nem egy pszichológiai betegség, ami idővel teljesen elmúlhat, hanem egyfajta személyiségtípus, így az élet minden területén meg kell találni azt a pontot, amihez legjobban passzol énünk. Legfőképpen a munkahelyen üthet ki, ha valaki nem önmagához illő pozícióban próbál érvényesülni. Mivel az introvertált személy nem annyira társaság- és tömegkedvelő, így neki nem feltétlenül ajánlott például DJ-nek állni. De, hogy ne csak ilyen szélsőséges példával éljünk, azokat az állásokat érdemes kerülnie, amikben a fellépés a legfontosabb. Inkább irodai munka felé keresgéljen, hiszen egy ilyen feladatkörben sokszor magányosan, a gondolatokat összeszedve kell dolgozni. Persze ez nem azt jelenti, hogy zárkózzon el teljesen a külvilágtól és még a telefont se vegye fel, pusztán teremtse meg magának azt a környezetet, amiben jól érzi magát.

Az extrovertált típus valószínűleg hamar belefásulna, ha csendben, egymagában kellene végeznie munkáját. Mivel ő leginkább verbálisan erős, ezért érdemes munkát is így választania. Passzolhat hozzá esetleg az értékesítő szakma, ahol szavakkal kell eladni egy terméket, de kifejezetten jó vőfély is válhat egy extrovertált típusú emberből. Sok esetben a szereplési vágy is ismérve az extrovertált egyénnek, így azt mondhatjuk: színpadra termett. Sokan irtóznak nagy közönség előtt szerepelni, de egy ilyen nyitott embernek tökéletes terep lehet a színészet világa.

Általában már az iskola alsóbb osztályaiban megmutatkozik egy-egy versmondás közben, hogy ki kezeli jól a kíváncsi szempárok össztüzét.

Fontos, hogy az extrovertált ember gyakran nehezen viseli, ha irányítják, ezért törekednie kell minél befolyásosabb pozíció elérésére.

Szabadidős tevékenységek

Az introvertált embert legegyszerűbben a “megfigyelő” szóval lehetne leírni. Inkább megfigyel, semmint cselekszik. Méregeti, tanulmányozza partnereit, és amikor kellő bátorságot gyűjt, megpróbál cselekedni. Nem irtózik a társaságtól, sőt – mégsem törekszik arra, hogy annak egyenértékű tagja legyen.

Leginkább a háttérből figyel, de együtt nevet a többiekkel egy jó viccen.

Ő a hobbiját is eszerint kell, hogy kiválassza, hiszen a szabadidős tevékenység attól igazán jó, ha az ember élvezettel csinálja. Remek program lehet például egy sziklamászás, ahol kötelező igénybe venni a minimális segítséget, de a felfelé haladás közben maximális koncentráció szükségeltetik, amibe nem fér bele a folyamatos trécselés. Szintén jó választás lehet egy séta a parkban, esetleg egy tájkép festése, vagy leírása az egyik padon ülve.

Aki nyitott, az a hobbijában is nyitott. Az extrovertált típus nem szereti, ha mások mondják meg neki, mit hogyan csináljon. Nem biztos, hogy jó választás számára, ha szűken megszabott keretek közé van zárva bármely tevékenysége közben. A csapatsportokat részesítheti előnyben, de ezekben is sokszor az irányító szerepében érzi otthon magát. Nagy tömegeket vonzó eseményeken is szívesen mutatkozik, továbbá az aktív pihenést sem veti meg.

Ha sikerült eldöntened, hogy melyik tábort erősíted, akkor már azt is tudod, hogy a másikból sem vagy kirekesztve. Azonban érdemes az élet több területén is azt csinálnod, ami hozzád igazán passzol, mert csak akkor leszel boldog – legyen bármilyen a személyiséged.

Képek: Thinkstock

Forrás: bogarzsuzsa.hu, evamagazin.hu, webbeteg.hu, wikipedia.hu