Elképedve nézte a depressziós lány, milyen módszert alkalmaz rajta a pszichológusa – és működött

Minden szokványos, profi terápiától eltért az eljárás, az biztos.

Mindenki eldöntheti, hogy mit gondol az alábbi sztoriban szereplő pszichológus terápiás módszeréről, de az biztos, hogy a lány, aki mesélt róla, úgy nyilatkozott: nála bevált.

Szóval, ez a lány sok más emberhez hasonlóan depressziótól szenvedett, ezért felkereste a Paul nevű férfit, és járni kezdett hozzá hetente egyszer, még 2016 nyarán.

Részlet a Facebookon közzétett beszámolóból:

“Szóval, mesélem neki a szokásos hülyeségeimet, amikben magamat ostorozom, amikor egyszer csak megállít, és elmagyarázza, hogy van egy új módszere arra, hogyan ismertesse fel a pácienseivel, amikor negatív a szóhasználatuk. Feláll, és odamegy az íróasztalához. 

Én közben tökre örülök, mert eleve nyelvészetet tanulok, és valahányszor azt mondja Paul, hogy van egy új módszere vagy eszköze, jellemzően egy könyvet vagy egy cikket nyom a kezembe.

Paul kivesz valamit a fiókjából, megfordul, én meg rábámulok. 

Mondom neki, Paul. Az ott egy játékpisztoly?

Igen, mondja ő.

Kérdem, te most lövöldözni fogsz engem azzal egy professzionális terápián?

Amire ő azt feleli, hogy ez csakis rajtam múlik.”

És bizony, úgy, ahogy az ígérve volt, a pszichológus nekiállt lövöldözni páciense lábát – de csakis akkor, amikor az negatívan nyilatkozott magáról. Ha azt mondta: “a múltkor olyan idióta, szerencsétlen voltam”, kapott egy lövést. Ha átfogalmazta ezt, és azt mondta: “nem voltam idióta, de frusztrált az a helyzet, és el szeretném érni, hogy az ilyen helyzetek ne frusztráljanak”, akkor nem kapott lövést.

A lány úgy nyilatkozott: ez a módszer valóban megtanította arra, hogy megválogassa a szavait, ha saját magáról van szó, és értékelje önmagát.

A közösségi oldalon rengeteg pozitív és elismerő hozzászólást kapott a története . Lehet, hogy a sok elméleti tanácskozás mellett valóban ilyen primitívnek tűnő, “behaviorista” módszerekre volna szükségünk?

Forrás: Bored Panda

Kiemelt kép: Thinkstock