Véralvadásgátló és gyógynövények? Nem mindig jó barátok!

Összeszedtük, mely gyógynövényekkel kell óvatosnak lenned, hogy ne legyen gond.

Akik véralvadásgátlót szednek, azoknak különösen figyelniük kell, milyen egyéb gyógyszert, gyógyhatású készítményt szednek be mellette, ugyanis vannak gyógynövények, amik fokozzák a trombózis-hajlamot, míg más növények épp ellenkezőleg, a véralvadásgátló gyógyszert hatását erősítik, ami vérzéshez is vezethet.

Fotó: Pixabay

„Nagyon sok gyógynövény is interakcióba kerül a K-vitamin antagonistákkal (kumarin- származékokkal), és ekkor megnőhet a vérzéses szövődmények rizikója. De nemcsak ezekkel, hanem a vérlemezke összecsapzódást gátló aspirinnel, thienopyridinekkel is! Ennek kétféle oka lehet: vagy fokozza a szer hatékonyságát (vagyis túlzott lesz az aggregáció – vagyis az összecsapódás-gátlás és ezáltal a kezelés hatástalanná válik), vagy pedig negatív hatást gyakorol a vérlemezkékre „– mondta prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Gingko Biloba

Memóriajavítóként ismert, és ezt a hatását úgy éri el, hogy fokozza a vérkeringést. Ez pedig gátolja a vérlemezke aggregációt, növeli a vérzéses szövődmények kockázatát. Semmiképp sem szabad véralvadásgátlóval együtt használni.

Fokhagyma

A fokhagymát és a fokhagymát tartalmazó kapcsulákat gyakran használják jótékony hatása miatt. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert. Sok pozitív hatása mellett azonban nem ajánlott véralvadásgátlóval kombinálni, ugyanis fokozza annak hatását.

Gyömbér

A gyömbért a népgyógyászatban trombózis megelőzésére használták. Magától értetődően így szintén csak fokozná a gyógyszer hatását, növeli az elvérzés kockázatát egy sérülés esetén.

Ginseng

Javítja a közérzetet, és a testi-szellemi frisseség megörzése érdekében használják. Azonban csökkenti a véralvadásgátló hatását. Kumarin- származékokkal együtt tilos alkalmazni, mivel megnő a trombózisveszély!

Orbáncfű

Nagyon sok gyógyszer hatását befolyásolja. Általában álmatlanságra, enyhe depressziós tünetekre szokták javasolni. Csökkenti a gyógyszer hatásfokát, így az orbáncfű tartalmú készítmények fogyasztása sem ajánlott.
A lista nem teljes, így bármilyen gyógynövény, vagy gyógyhatású készítmény fogyasztása előtt konzultálni kell a kezelőorvossal!

Tennél még valamit az egészségedért? Ismerd meg ezt a 8 gyümölcsöt, ami segít megőrizni a fiatalságot!

Forrás: wellnesscafe