Véletlenül találtak fel egy enzimet, ami lebontja a műanyagot, és ez óriási dolog

Mivel a műanyag az egyik leghatalmasabb probléma a környezetvédelemben, ez a véletlen nagyon sokat jelenthet.

Mutáns enzimet alkottak meg a kutatók, ami lebontja a műanyagot – és mindezt egy véletlen során. A sztori még 2016-ra, Japánba nyúlik vissza, azon belül is egy szeméttelepre, ahol egy műanyagot lebontó baktériumra bukkantak. Nekiálltak hát alaposan megvizsgálni a szerkezetét, és kiderült, hogy ezt az enzimet fejleszteni is lehet.

Az enzim mindössze néhány nap alatt le tudja bontani a műanyagot, ami óriási dolog, hiszen az óceánokban évszázadok alatt bomlik le.

(Emiatt dolgoznak azon is, hogy a halak számára ehető csomagolásokat fejlesszenek, és szerencsére már van is ilyen.)

Ezért a továbbfejlesztésekkel minden esély megvan arra, hogy a műanyaglebontó vegyületet nagyüzemi szinten alkalmazzák. A folyamatot nem úgy kell elképzelni, hogy a műanyag semmivé válik: az összetevőit tervezik újrahasznosítani. Hogy miként, arra már vannak is tervek, például újrahasznosított műanyag autóutak formájában.

A műanyag nemcsak a Földnek, hanem a személyes egészségünkre nézve is veszélyes. Nem mindegy például, hogy meddig és hogyan használod a műanyag edényeket – tudtad például, hogy ételt semmiképp se lenne szabad melegítened bennük? Ugyanis akkor is rákkeltőek lehetnek, ha rájuk van írva, hogy mikrózható.

Forrás: Independent

Képek: Pixabay