Te is boldognak szeretnéd látni – az állattartás 5 legfontosabb szabálya

Ezekre kell odafigyelni, ha egy igazán boldog társat szeretnél magad mellett tudni.

Az állattartás alapvető szabályait még mindig nem mindenütt ismerik, annak ellenére, hogy ősi szokás. Azt egyből le kell szögezni, hogy egy kisállatnak nem feltétlenül az a jó, ami nekünk, de egy kis odafigyeléssel és körültekintéssel hosszú és boldog életet tudunk biztosítani számára. Az alábbiakban az 5 legfontosabb pontot szedtük össze, amiket érdemes szem előtt tartani, ha magadhoz veszel egy új “családtagot”.

Felelősség

Talán a legfontosabb mind közül, hogy egy állat gondozása, bizony, felelősséggel jár. Mielőtt állattartásra adnád a fejed, jól át kell gondolnod, hogy hosszú éveken keresztül meg tudod-e teremteni annak a kis életnek a megfelelő körülményeket. Sokan esnek abba a hibába, hogy első felindulásból döntenek, egy apró tappancs vagy egy kerek pocak láttán, aztán az idő előrehaladtával kiderül, hogy hosszútávon nem fenntartható a maximális törődés.

Amennyiben évekre előre gondolkozol és biztos vagy benne, hogy nálad lesz a legjobb helye az új jövevénynek, akkor ő is meg fogja hálálni a szeretetedet és boldog közös életetek lesz.

Családi szerep

Amikor magadhoz veszel egy állatot, onnantól ő csak rád számíthat. Számára nincsen más, te vagy az anyukája/apukája. Benned fog megbízni, rád fog felnézni. Ezzel érdemes tisztában lenni és úgy kezelni választottadat, mint a család egyik tagját. Ő is figyelemre, gondoskodásra, szeretetre vágyik, ahogy minden élőlény. Mivel neki tényleg nincsen mása rajtad kívül, egyértelműen tőled fogja várni az imént felsorolt gesztusokat, és ha te nem adod meg neki, akkor boldogtalan élete lesz. Leginkább kutyák, de nagyrészt cicák esetében is fontos, hogy biztosítsd számukra a közelségedet, hiszen mindegyikük attól érzi jól magát, ha melletted lehet.

Egészség

Amikor kiválasztod új társadat, számolni kell a kötelező és az együtt töltött idő alatt felmerülő orvosi vizsgálatokkal is. Kiskorukban az állatok esetében is vannak kihagyhatatlan oltások, egyéb vizsgálatok. Később pedig szintén elkerülhetetlen egy-egy betegség vagy sérülés kezelése, hiszen nekik ugyanúgy joguk van az alapos ellátáshoz, mint nekünk. Legtöbb esetben az állat a viselkedésével egyértelműen jelzi, ha valami nincsen rendben, ezért mindig figyeld őt! Ha valami nagyon szokatlant tapasztalsz, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen így tudod megóvni kedvencedet a komolyabb bajtól.

Táplálás

Az egyik legfontosabb tényező a megfelelő táplálás. Ennek alapja a mindig friss víz, amit folyamatosan biztosítani kell az állatnak. A tápot illetően is figyelembe kell venni néhány apróságot. Természetesen egy cicának és egy labradornak nem ugyanakkora adag dukál, a mennyiséget mérettől és életkortól is függővé kell tenni. Továbbá a megfelelő minőség és vitamin bevitelére is fordíts kellő figyelmet! A megfelelő táplálásnak köszönhetően kedvenced hosszútávon is egészséges és mozgékony marad.

Egyéb szükségletek

Ahogyan nekünk is, az állatoknak is vannak szükségleteik, amiket ha nem tudnak elvégezni, súlyosan meg is betegedhetnek. A panelban tartott kutyák esetében fontos a napi minimum két séta, de nem túlzó a négy-öt sem. A cicáknál valamivel egyszerűbb a feladat, hiszen esetükben egy optimális méretű alomtálcát kell biztosítani. Persze arra nagyon figyelj, hogy ez mindig tiszta legyen, mert a sokat használt alomba már nem szeretnek bemenni a macskák. Ebben a kérdéskörben elég csak arra gondolni, hogy te is akkor szeretsz vécére menni, amikor éppen kell, ez a kisállatoknál is pontosan így működik.

Ha az alapvető szabályokat betartod, akkor semmi sem akadályozhatja meg, hogy boldog, kiegyensúlyozott éveket tölts el szeretett szőrgombócoddal.

Képek: Thinkstock

Forrás: Állatmentő Szolgálat