A gyerekkori viselkedészavar behatós oka, amivel alig foglalkoznak a szülők

Pedig ideje lenne figyelmet fordítani rá.

A gyerekkori viselkedészavarral rengeteg szülő küzd, valóságos népbetegséggé nőtte ki magát. Általában betudjuk ezt a túl gyorsan fejlődő médiának meg a közösségi oldalaknak, csakhogy ennél jóval többről van szó. A figyelem-és viselkedészavart például masszívan meghatározza az, hogy gyermekünk mikor, mennyit és milyen körülmények közt alszik.

Rendszeres fekvési idő

Az erről szóló friss kutatás, ami a Live Science nevű folyóiratban jelent meg, bebizonyította, hogy a gyerekek viselkedése annál rosszabb lett, minél hosszabb időn át nem volt állandó lefekvési idejük. Ellenben észrevehetően javult a magatartásuk, amint rendszerességre tértek át.

Az egy éven át vizsgált több mint tízezer gyerek szülei kérdőíveket töltöttek ki csemetéik lefekvési idejéről a tanév során és iskolaszünetben egyaránt, majd ugyanazokat a gyerekeket tanítóik értékelték a viselkedésük alapján.

Kiderült, hogy akiket rendszeresen ugyanabban az időpontban fektetnek le, annak kevesebb az érzelmi, szociális és magatartásbeli problémája.

Az sem mindegy, milyen későn

Nem meglepő talán, hogy emellett a későn fekvés is rosszat tesz a gyereknek. Akik nem aludták ki magukat, azoknak teljesen érthető módon romlott az iskolai teljesítményük, de emellett a hangulatuk és az evési szokásaik is változóak, kiszámíthatatlanok voltak.

Carolyn D’Ambrosio, a Tufts Orvosi Központ alváscentruma és a bostoni Gyermekkórház igazgatója hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a rendszeres, kiszámítható fekvési idővel rendszert vigyünk a gyerek életébe, s ugyanennyire lényeges, hogy teljesen kipihenhesse magát, vagyis legyen elég ideje aludni.

Ha meggyűlik a bajod gyermeked szófogadatlanságával, lehet, hogy nem teljesen jó módszereket alkalmazol. Itt leírjuk, hogyan tudsz hatni a gyerekre.

Forrás: femina.hu

Képek: Thinkstock