12 felesleges testrészünk, ami idővel teljesen el fog tűnni

Nemcsak a kislábujjad, hanem például a tenyérizmod is teljesen felesleges!

Már Charles Darwin is sok emberi testrészre mutatott rá, amelyek az ősidőkben hasznosak voltak ugyan, mára azonban teljesen funkciójukat veszítették, és az evolúcióval minden bizonnyal el fognak tűnni. Azóta még több ilyen testrészt találtak a biológusok és humánetológusok.

Harmadik szemhéj

A madarak és az emlősök őseinek a szemén volt egy hártya, ami megtisztította a hulladékoktól. Az embereknél csak egy kis védőterület maradt fenn a szemük belső sarkában.

Testszőrzet

A szemöldökünk hasznos – védi a szemünket a belefolyó izzadtságtól, és a férfiak szakálla is – szexuálisan kívánatosabbá teszi őket. Ám a többi testszőrzetünk már felesleges, és folyamatosan ritkul.

Orrmelléküregek

Ezekről még azt sem tudni, mi lehetett eredeti funkciójuk – esetleg az, hogy könnyebbé teszik a koponyát.

A képen színessel jelölve láthatóak az orrmelléküregek. Kép: Thinkstock

Külső fülizmok

Akárcsak a kutyák vagy más állatok, elvileg mi is tudjuk még valamennyire mozgatni a füleinket ezekkel az izmokkal – de eltűnőben vannak.

Bölcsességfogak

Az ősembernek szüksége volt rájuk, mert folyamatosan növényeket rágcsált. Mi azonban már nem használjuk.

Nyaki borda

A nyaki bordák valószínűleg a hüllők korából maradt fenn, s manapság mindössze a népesség 1%-nál fellelhető. Néhányuknak csak a bal vagy jobb oldalukon található ilyen borda, míg vannak, akiknek mindkét oldali nyaki bordája megvan, melyek gyakran idegi- és artériás problémákhoz vezetnek.

Szőremelő izmok

Akkor lépnek működésbe, amikor libabőrösek vagyunk, de érthető módon, mivel nekünk már nincs annyi szőrzetünk, mint a bundás állatoknak, a szőremelő izmaink értelmetlenek. A szőrszálak megemelése arra szolgál az állatvilágban, hogy veszélyhelyzet esetén nagyobbnak és ezáltal félelmetesebbnek tűnjenek az egyedek.

Tenyérizom

A könyéktől a csuklóig húzódó izom az emberek 11 százalékának már nincs is meg. Az ősembereknek a fákon lógáshoz és mászáshoz volt szükségük erre az izomra.

Lábujjak

Nemcsak a kislábujjunk, hanem az összes el fog tűnni idővel, állítják a szakértők. Korábban a lábujjuknak köszönhetően tudtak egyensúlyozni, de ma már nincs akkora szükségük rá.

Darwin-pont

Az emberi fülek tetején található, apró, gyűrődött pontot nevezzük Darwin-pontnak. Ez a kis terület egy nagyobb részből maradhatott fenn, amit korábban arra használtak, hogy könnyebben koncentrálhassanak a távoli hangokra is.

Férfi mellbimbók

Érthető módon ezeknek sincs semmi funkciójuk, habár azt nem tudni, hogy tényleg el fognak-e tűnni. A mellbimbók a magzatkorunk kezdeti szakaszában alakulnak ki, amikor még nemtelenek vagyunk.

Féregnyúlvány

Ez a vékony, izmos bélszakasz a hatalmas vastagbélhez csatlakozva, a cellulózemésztést szolgálta abban az időben, amikor az emberek étrendjében több volt a növényi anyag, mint az állati fehérje.

Forrás: kuffer.hu

Képek: Thinkstock, Pixabay, Wikimedia

Ha tetszett, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a következő nagy sztoriról sem!