Halálos bűn a csokit a hűtőben tartani, tudd meg miért!

A csokoládé már  combosabb szobahőmérsékleten is képes megolvadni, így sokan a frigóban szeretik tárolni ezt az édességet – pedig nagyon nem kellene!

Luke Owen Smith, csokoládé szakértő szerint akkor sem szabadna a hűtőben tárolni a csokit, ha a hőmérséklet indokolná. Alacsony hőmérsékleten ugyanis az ízek teljesen tönkremennek. A hűtött csoki szinte íztelen, fogyasztása unalmas. Ugyanannyira élvezhetetlen lesz a fogyasztása, mintha elolvadna.

Fotó: Pixabay

Tárold inkább hűvösebb, sötétebb helyen a csokidat, zárt szekrényben kb. 10-20 fokon. A legideálisabb az ízek és állag megtartására a 15 fok. Ha a hőmérsékelt a lakásban 25-28 fok fölé emelkedik, akkor jól záródó dobozban tedd be mégis a hűtőbe. A kakó könnyen elnyeli az ízeket és szagokat, és ha csak simán helyeznéd be, könnyen hagymás, paradicsomos vagy egyéb más ízeket fedeznél fel benne a hűtőd további tartalmától függően.

Az ízvesztésen kívül még egy probléma ronthatja a hűtőben tárolt csokoládék élvezeti értékét. Ez a cukorvirágzás, azaz, amikor kicsapódik a cukor és a szép barna vagy fekete csokoládé felszíne fehéres lesz. A hőmérséklet-ingadozás miatt alakul ez így, nem véletlenül kell temperálni a felolvasztott csokoládét házi bonbon készítésekor, hogy az a továbbiakban fényesen, csalogatóan pompázhasson. A legjobb, ha egyszerre nem tárolsz otthon nagy mennyiségű csokoládét. Egyrészt elkerülheted a hőmérsékletváltozás okozta minőségromlást, de az alakodnak is jót teszel vele.

Forrás: wellnesscafe