Titokban szervezték meg neki a találkozót a 669 gyermekkel, akiket megmentett a haláltól

Az idős férfi nem is sejtette, hogy kik ülnek körülötte.

Nicholas Winton brókerként dolgozott Londonban 1939-ben, a második világháború kitörésekor – írta a Justsomething.

A férfi aktívan részt vett a zsidó gyermekek mentésében, akik a náci Németország által elfoglalt országokból menekültek. Nicholas Winton szervezésének köszönhetően 669 gyermek menekült meg így, a férfi arról is gondoskodott, hogy befogadják őket brit családok.

A férfi titokban tartotta az egészet, még a feleségének sem beszélt róla. Ötven évvel később azonban Winton felesége a padláson talált egy könyvet, melyekben a férfi a megmentett gyermekek fotóit és neveit őrizte. A nő felvette a kapcsolatot Elisabeth Maxwell holokauszt-kutatóval, az egykori gyermekeket pedig megkeresték levélben.

Mintegy 200-an válaszoltak is, Nicholas Winston története pedig bekerült a tévébe. A férfit elhívták a BBC egyik műsorába még 1988-ban, ahol bemutatták a könyvet, elmesélték a történetét. Ezután egy váratlan dolog történt. Először egy nő, akinek fotóját bemutatták a műsorban, könnyes szemekkel fordul oda az idős férfihez, megköszönve, hogy megmentette fél évszázaddal ezelőtt. Nicholas semmit nem tudott, hogy ki ül mellette, könnyes is lett a szeme.

A műsorvezető ekkor arra kérte a nézőket, álljanak fel azok, akiket szintén a férfi mentett meg. Az idős Nicholas Winton körül ekkor huszan felálltak, és könnybe lábadt szemekkel tapsolták az embert, akinek az életüket köszönhetik. Az idős megmentő hirtelen nem is tudta, hogy mi történik, mindez teljes meglepetés volt számára.

A reakciójától neked is könnybe lábad a szemed:

Nicholas Wintont 2003-ban lovaggá ütötte II. Erzsébet. A férfi, akit a brit Schindlerként is szoktak emlegetni, 2015. július elsején, 106 éves korában hunyt el.