Az unokák és nagyszülők közötti kapcsolat elképesztő fontos – tudtuk, most pedig a tudósok is megállapították

A kutatók is megállapították, amit sokan érzünk: nagyon jó hatással van a gyerekekre, ha jó kapcsolatot ápolnak a nagyszüleikkel.

Régebben sokkal nagyobb szerepe volt a hagyományoknak az emberek életében, mint napjainkban. A tudást változatlanul adták át egymásnak a generációk, így terméesztes volt, hogy tisztelettel vették körül az idős embereket. Napjainkban hihetetlen mértékben felgyorsult az információk keletkezése, és nagyfokú változékonyság jellemez mindent, ami körbevesz minket. Az idős emberek élettapasztala így koreszerűtlenebbé vált. Ez azonban csak a látszat, az évtizedek alatt az életről felhalmozott tapasztalat ma is ugyanolyan értékes, mint egykor, az idősebb emberek iránt érzett tisztelet ma is ugyanolyan fontos.

Fotó: Freepik

Erről tanulhatnak sokat a gyerekek, ha jó kapcsolatban vannak nagyszüleikkel. A Child Development nevű szaklapban tették közzé azt a tanulmányt, ami megállapította, hogy az idős emberek szeretete és az idősödés elfogadása leginkább azon múlik, hogy az ember gyermekkorában milyen viszonyban volt az idősebb korosztály tagjaival. 7-16 éves gyerekeket kérdeztek meg a kutatók, akik azt is megállapították, hogy nem elsősorban a találkozások gyakorisága számít, sokkal inkább azok minősége. A kutatás szerint az életkori sztereotípiákra legkevésbé a 10-12 éves korosztály fogékony, azaz ők a legnyitottabbak.

A tanulmányból leszűrhető tanács az, hogy aki hosszú, boldog életet szeretne gyermekének, és azt szeretné, hogy időskorában is elégedett legyen, gondoskodjon róla, hogy a kicsinek minél több pozitív élménye legyen nagyszüleivel.

Forrás: családinet