4 dolog, amitől a gyereked sokkal kiegyensúlyozottabb lesz felnőttként

Gyermekvállaláskor biztos vagy benne, hogy mindent meg akarsz adni gyermekednek – a pelenkázás, etetés könnyen megtanulható, de mi van a nevelés lelki részével?

Ha te is bizonytalan vagy, akkor az alábbi négy dologgal biztosan nem lőhetsz mellé, és ha betartod ezeket a tippeket, jobb eséllyel lesz kiegyensúlyozott felnőtt a gyerekedből.

Nem baj, ha szoktál sírni!

Ne félj kimutatni az érzéseid! Nem azzal mutatsz neki jó példát, ha kizárólag csak mosolyogsz, és akkor is jókedvet színlelsz, amikor egyáltalán nincs okod rá. Ha látja a gyerek, hogy kimutatod az érzéseid, akár a rosszakat is, akkor ő is bátrabban ki meri majd mutatni, és sokkal bensőségesebb viszonyotok lesz egymással, illetve a környezetével is jobban boldogul.

Iskolaválasztás

Amikor elkezdi a sulit, akkor ne csak az legyen az iskolaválasztás döntő szempontja, hogy melyik van a legközelebb. Az első iskolai élménye egész életére meghatározó lesz. Befolyásolja, hogy milyen viszonya lesz másokkal, hogyan viszonyul az oktatáshoz. Ne pánikolj, ha elsőre nem sikerült a legjobbat kiválasztani, hiszen egyéni, kinek melyik jön be. Lehet, a környezetedben legjobban dicsért iskola pont nem a te gyermekednek való. Az iskolaváltás nem tragédia, és a gyermeked érdekében mindenképpen megéri.

Különórák helyett

Nem megy jól a matek, vagy nehézkes a verstanulás? Ne különórákra járjon a gyermek, sokkal jobbat tesz a szülő-gyermek kapcsolatban is, ha te segítesz neki rendszeresen a tanulásban. Gondolj bele, ha késő délután, akár estig is egy magántanárnál ül, akkor mikor látod? Persze, ha olyan szintű maga a feladat, hogy meghaladja a képességeid, akkor kérj külső segítséget, de az alap dolgokhoz biztosan nem lesz szükség erre.

Támogasd a céljait, terveit!

Nem csak a kisebb dolgokra, mint különböző szakkörök választására kell itt gondolni. Továbbtanulás esetén is hallgasd meg az érveit, amikor egy egészen más irányba haladna, mint ahova alapvetően szántad. Mondd el a saját véleményed, de fogadd el, hogy ez az ő élete, ő döntése. Ha bensőséges a kapcsolatotok, akkor úgyis hallgatni fog a logikus érveidre, és nem megy el akkora tévútra, ami tönkretenné az életét. Semmiképp se akard ráerőltetni a meg nem valósult álmaidat.

Forrás: Life