A trendek áldozatai, vagy nyertesei vagyunk – avagy mit tesz velünk a mobilozás?

Szelfibalesetek, gyors információszerzés, beszűkült szociális élet, könnyű szervezés – a pozitív vagy a negatív tényezők az erősebbek?

Nem túlzás azt állítani, hogy mobiltelefonunk rabjaivá váltunk: ez az a technikai kütyü, ami leginkább teret nyert az életünkben manapság. Ha kilépünk az utcára, lefelé bámuló, telefonáló, vagy éppen telefonról zenét hallgató embereket látunk. De vajon jól van ez így? Erre keressük most a választ, és érvelünk pro és kontra is a témában.

Háttérbe szoruló társasági élet

Biztosan te is tapasztalod, hogy kapcsolataid nagy része telefonos chateléssé, jobb esetben videóhívássá redukálódott. Szerencsére legfontosabb barátainkkal, ismerőseinkkel személyesen is tartjuk még a kontaktust, azonban felszínesebb ismeretségeinket kizárólag mobilos kapcsolattartásra korlátozzuk. A mobil megjelenése előtt egy-egy megbeszéléshez találkahelyet kellett kijelölni, hogy ott összeülve lehessen megvitatni az adott témát. Ma már ehhez elég előkapnunk mobiltelefonunkat, és három rövid szóban leírni, hogy mi a véleményünk. Erre aztán megérkezik a szintén szűkre szabott válasz, és nagy valószínűséggel a dolog le van zárva. Ennélfogva kijelenthetjük, hogy társasági életünkre jelentős hatással van a mobilozás hatalma. De az éremnek két oldala van.

Gyors intézkedés

Valóban egyszerűbb egy üzleti megbeszélést lebonyolítani telefonon. Az imént említett személyes találkozónak töredékideje alatt lehet lezavarni a legfontosabb ügyeket is. Miért szervezzünk le helyet és időpontot, foglaljunk asztalt, vagy utazzunk órákat azért, hogy pár mondatban lefixáljunk valamit, ha rendelkezésre áll a telefonunk is? Ezen a kis eszközön a kommunikáció minden fajtája megtalálható a személyesen kívül, így ha akarunk, szóban, írásban, vagy akár a kettőt vegyítve is társaloghatunk.

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy mobilunk segítségével rengeteg időt spórolunk meg, amit aztán, ha jól használunk fel, a társasági életünkre is fordíthatjuk.

Függőség?

Az okostelefonok igazi forradalmat indítottak el, és azon felül, hogy vitathatatlan előnyeik is vannak, kissé függővé tették tulajdonosaikat. Igen, valóban számtalan információra lehet szert tenni szeretett kütyünkből, azonban gyakran átesünk a ló túloldalára és akkor is nyomkodjuk, amikor nem feltétlenül helyes. Moziban, társasági vacsorán, esküvőn, és ki tudja még, hol és milyen szituációban pörgetjük át a hírfolyamot. De valóban ötpercenként szükségünk van az informálódásra, vagy csupán szokásunkká vált a mobil leellenőrzése? Talán is-is.

Az viszont egyértelműen kijelenthető, hogy a kelleténél jóval többször pötyögünk mobilunkon, és sok esetben a lehető legrosszabb időpontban is képesek vagyunk hosszú időre belegabalyodni.

A tudás hatalom

Merre is van a Kazinczy utca? Kellene egy jó pizzéria telefonszáma? Taxit kell hívni gyorsan? Mennyi negyvenhárom a gyökön? Nem merülhet fel manapság olyan kérdés, amire ne tudná az ember pillanatok alatt rávágni a választ. Ehhez pusztán annyit kell tenni, hogy villámgyorsan előkapja a mobilját, és máris megnyílik előtte a végtelen tudás birodalma, amiben élvezet elmerülni. Ha netán fejben nem is lenne meg valamelyik híres költőnk születési dátuma, ott van az okostelefon, ami két gombnyomás után megmondja, amire kíváncsi vagy. Hát nem jó érzés? Valóban roppant szerteágazó segítséget nyújthat a mobil, hiszen bármikor kerülhetünk olyan szituációba, amelyben csak erre a kis téglatestre számíthatunk. Ezek szerint igenis, jó, ha nálunk van a telefonunk, és jó, hogy váratlan helyzetekben is van mihez nyúlni.

Minden egyben

Ha továbbra is szkeptikus lennél az okostelefon térhódításával szemben, érdemes elgondolkodni azon, hogy mi mindenre jó ez az apró eszköz.

Tegyük fel, hogy egy kirándulásra készülsz, ahol netán megörökítenél pár látványosságot, közben zenét is hallgatnál, és még az internetet is igénybe vennéd.

Ehhez ma már nem kell elcsomagolnod a jó öreg Szokol rádiót, a filmes analóg fényképezőt és a laptopodat, elég, ha nálad van a mobiltelefonod. Ha csupán ezen tulajdonságát vesszük, akkor praktikussága vitathatatlannak mondható.

Figyelemelterelő hatású

De sajnos kénytelenek vagyunk azt is megemlíteni, mennyi baleset, vita, vagy éppen szakítás oka ez a “drága” eszköz. Figyelemelterelő hatása mindennél erősebb, talán nem is létezik más technológia a világon, amire jobban rá tudunk csavarodni. A diákok az iskolában, a sofőrök vezetés közben, a párok a hálószobában rendszeresen telefonoznak ahelyett, hogy az éppen adott feladataikra koncentráljanak.

Autó-és szelfizés okozta balesetek, évvégi bukások és szakítások tömkelege megy végbe közvetve, vagy akár közvetlenül a mobiltelefon miatt. Ebből is látszik, hogy a telefonunk lehet ugyan okos, de mi még nem tudjuk igazán okosan használni.

A telefon mára az ember elválaszthatatlan társává vált, azonban megvannak a markáns negatívumai is az elvitathatatlan előnyei mellett. Még mindig nem egyértelmű tehát, hogy jó vagy rossz hatással van-e ránk. Az említett érvek alapján talán könnyebben eldöntheted, hogy melyik oldal felé húzol – és hogyan akarod használni ahhoz, hogy a te életedben a pozitívumai legyenek érvényesek.

Képek: Pixabay, Thinkstock