Tudományos kísérlet bizonyította be, miért válnak jobb emberré, akiknek lánytestvérük van

Mindegy, hogy nővér vagy húg, a lánytesó égbekiáltóan fontos tényezőkben játszik szerepet.

Bármilyen testvérünk is van, sokat tanulhattunk és tanulhatunk tőle. Egy öcsinek vagy bátynak is rengeteg “előnye” van – de a most tárgyalt vizsgálat szerint ha lánytestvért kapunk magunk mellé, azt különösen nagyon meg kell becsülnünk.

Kép: Pixabay

A vizsgálat 400 többgyerekes családot vett górcső alá, ahol legalább az egyik gyerek 10-14 év között volt, és arra a következtetésre jutott, hogy egy lánytestvér nagyon pozitív irányba tereli a mentális egészséget. A megfigyelést vezető Laura Padilla-Walker hangsúlyozta, hogy még a gyakori testvérveszekedésekből is pozitív fejlődés rajzolódik ki.
A veszekedésekkel ugyanis az érzelmek szabályozását tanuljuk, ami későbbi életünkben elengedhetetlenül fontos. Fiútestvér mellett is sokat fejlődünk ebben, ám mivel a lányok köztudottan verbálisabbak és könnyebben megtanulják az érzéseik megfogalmazását, ezért lánytestvér mellett még inkább megtanulunk megküzdeni a saját problémáinkkal.

Azok a férfiak, akik nővér vagy húg mellett nőttek fel, jellemzően ügyesebben kommunikálnak, és az is kiderült, hogy egy családi trauma – például egy szülő halála – után a lánygyermek az, aki minden erejét bevetve egyben tartja a családot.

Természetesen semmit sem lehet általánosítani: könnyen lehet, hogy te például fiútestvér mellett tanultad meg nagyszerűen az érzelmi kommunikációt. A vizsgálat csupán arra mutat rá, hogy lánytesó esetén még nagyobb az esélyünk a mentális egyensúlyra.

Forrás: happiest.net