7 dolog, amit fiús anyaként jó tudni

A fiúgyermekek sokkal nehezebben fejezik ki érzelmeiket – ha már gyerekkorban segítünk nekik ebben, akkor felnőttkorukban sem lesznek frusztráltak. Ezt a 7 módszer direkt fiús anyáknak fejlesztették ki pszichológusok.

Vezesd le az energiáit!

Amikor egy gyerek rosszalkodik, hisztizik, nem fogad szót, akkor bevált módszer, hogy néhány percre a szobájába küldjük, vagy sarokba állítjuk. Miután lenyugodott, akkor átbeszéljük vele higgadtan a történteket. Azonban ez fiúgyermekeknél nem mindig működőképes. Ez amiatt van, hogy az ilyenkor felgyülemlett harag és düh annyi energiát termel, hogy a büntetésben állva csak még feszültebbek lesznek. Ehelyett próbáld ki, hogy a kezébe adsz egy labdát vagy a kedvenc játéka mellé ülteted 10 percre. Amint levezette a fölös energiát, nyugodtan át tudjátok beszélni a történteket.

Fotó: Pixabay

Adj időt neki!

A fiúk agya kétfelé választja a problémákat egy vészhelyzet esetén. Egyrészt elkezdi kutatni a megoldást, másrészt elraktározza az érzelmeket, félelmeket. Ezeket viszont később verbálisan hajlandó kifejezni, ha hagysz elég időt neki. Ne erőltesd mindenáron az azonnali megbeszélést, jelezni fogja, amikor igénye lesz rá.

Elhatárolódás

Sok fiú azért nem meri megélni, megbeszélni az érzelmeit, mert úgy érzi, hogy ettől gyengébbé, sebezhetőbbé válik. Ilyenkor segítsége lehet, ha egy tárgyon keresztül mondja el mit is érez. Például, ha apu elutazik hosszabb időre, a versenyautók szomorúak lesznek, hogy nem játszanak addig együtt velük. Amikor látod, hogy gyermeked nyomasztja valami, érdemes ezzel a módszerrel próbálkozni.

Agresszió

A düh és a harag agresszióba csaphat át, nemcsak fiúknál, de lányoknál is. Ilyenkor az asztalra csaphat, eldob egy tárgyat, esetleg indokolatlanul megüti egyik társát. Elég nyugtalanító, de amíg nem tesz kárt sem saját magában, sem másban, aggodalomra semmi ok. Lehet, hogy még másként nem tudja kifejezni az érzelmeit, de segíts neki, hogy idővel más módszerei is legyenek erre.

Engedd játszani!

Ma már teljesen természetes, ha a lányok építőjátékot játszanak, kisautót tologatnak. Azonban az még kevésbé elfogadott, ha a fiúk lányos játékokkal, babákkal játszanak. Pedig semmi bajuk nem lesz tőle. Sőt, erősödik bennük a gondoskodás tudata egy baba esetén, illetve olyan dolgokat is megtanulhatnak, amik segítik majd a felnőtt életüket is. Manapság már nem csak az anyák nevelik a gyermekeiket, fontos, hogy az apák is jelen legyenek, részt vegyenek benne. Ha a fiúk is játszhatnak lányos dolgokkal, akkor megtanulják, hogy a szülői létben nincsenek kizárólag anyai vagy apai teendők, csak megosztandó feladatok.

Üss vissza? Biztos?

Ha az óvodában vagy iskolában megütik a gyermekünket, általában azt válaszoljuk rá, hogy üss vissza. Azonban nem feltétlenül ez a legjobb megoldás. Az erőszak további erőszakot szülhet és sosem lesz vége. Első körben a szülőkkel és pedagógusokkal próbáljatok találni valami megnyugtatóbb megoldást.

A fiúk a Marsról, a lányok a Vénuszról?

Ne felejtsd el, a fiad sem egy másik bolygóról jött, még, ha néha úgy is tűnik. Kutatások százai vizsgálták az anya-gyermek kapcsolatokat. Mennyivel könnyebb egy lánynak, vagy nehezebb egy fiúnak az anyjával azonosulni. Minden gyerek más, de az biztos, hogy mindegyik első sorban az anyjában bízik meg a legjobban.

Forrás: Bien